ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Υλικά:
Για το ζυμάρι:
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γρ. βούτυρο παγωμένο
30 γρ. κακάο
60 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
1 μεσαίο αυγό
Για την καραμέλα με τα αμύγδαλα:
50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
30 γρ. γλυκόζη
Για την κρέμα καραμέλας:
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
40 γρ. λευκή κουβερτούρα
270 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα:
Αμύγδαλα καβουρδισμένα
110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση:
Για την ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο multi το αλεύρι, το βούτυρο, το κακάο, την άχνη, την βανίλια και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει ελαφρός σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να δέσει.
Πριν αρχίσει να δένει το μείγμα, αφαιρούμε από το multi και συνεχίζουμε να πλάθουμε για λίγο με τα χέρια.
Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά τουλάχιστον.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και ανοίγουμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε πάχος 2-3 χιλιοστά.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 26 εκ. τοποθετούμε στην βάση της μία λαδόκολλα, ρίχνουμε από πάνω το ζυμάρι και κόβουμε τα περισσεύματα γύρο γύρο έτσι ώστε να έχει ύψος 2-3 εκ..
Τρυπάμε την τάρτα με ένα πιρούνι, από πάνω τοποθετούμε μια λαδόκολλα, ρίχνουμε μέσα φασόλια για βάρος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε προσεκτικά την λαδόκολλα με το βάρος μας και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την καραμέλα με τα αμύγδαλα:
Σε ένα multi, βάζουμε μέσα τα αμύγδαλα και χτυπάμε ελαφρώς, θέλουμε να υπάρχουν κομματάκια μέσα.
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει το μείγμα.
Μόλις λιώσει, προσθέτουμε μέσα τα αμύγδαλα και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα το μείγμα.
Σε ένα μπρίκι, προσθέτουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, την γλυκόζη, και φέρνουμε σε βρασμό.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στο μείγμα με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την τάρτα μας, απλώνουμε ομοιόμορφα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 45 λεπτά να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε μέσα τις ζάχαρες, το βούτυρο, το αλάτι, την κουβερτούρα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα καφέ χρώμα.
Παράλληλα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να σφίξει και να γίνει σαν σαντιγί.
Μόλις το μείγμα στην κατσαρόλα λιώσει και ομογενοποιηθεί, αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία, για περίπου 5-10 λεπτά.
Στην αρχή, βάζουμε 3-4 κ.σ. από την χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, προσθέτουμε όλο το μείγμα μέσα στην χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε όλο το μείγμα πάνω στην τάρτα μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για άλλη 1½ ώρα τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει τελείως η κρέμα.
Για το σερβίρισμα:
Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε την ζάχαρη και την λιώνουμε σε σιγανή φωτιά, να γίνει καραμέλα, με πολύ προσοχή να μην μας καεί.
Παίρνουμε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια ή οδοντογλυφίδες, τρυπάμε προσεκτικά τα αμύγδαλα κρατώντας το καλαμάκι πάνω, τα βουτάμε ένα-ένα μέσα στην καραμέλα, σηκώνουμε έτσι ώστε να στάξει και να σχηματιστεί μια γραμμή, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και μετά βγάζουμε προσεκτικά το καλαμάκι και τοποθετούμε πάνω από την κρέμα μας.
Αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Tips:
Άμα δεν έχετε multi, μπορείτε να τρίψετε με τα χέρια το βούτυρο με το αλεύρι ώσπου να ομογενοποιηθούν και μετά προσθέτετε το αυγό και πλάθετε.
Άμα κοπεί κάπου το ζυμάρι μας, μπορούμε να καλύψουμε την τρύπα με ζυμάρι που έχει περισσέψει.
Άμα δεν έχουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα, όσο ψήνεται η τάρτα μας, μπορούμε να βάλουμε σε ένα ταψί τα ωμά αμύγδαλα και να τα ψήσουμε για 10-15 λεπτά.
Βράζουμε την κρέμα γάλακτος, έτσι ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία την καραμέλας.
Υλικά:
Για το ζυμάρι:
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γρ. βούτυρο παγωμένο
30 γρ. κακάο
60 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
1 μεσαίο αυγό
Για την καραμέλα με τα αμύγδαλα:
50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
30 γρ. γλυκόζη
Για την κρέμα καραμέλας:
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
40 γρ. λευκή κουβερτούρα
270 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα:
Αμύγδαλα καβουρδισμένα
110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση:
Για την ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο multi το αλεύρι, το βούτυρο, το κακάο, την άχνη, την βανίλια και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει ελαφρός σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να δέσει.
Πριν αρχίσει να δένει το μείγμα, αφαιρούμε από το multi και συνεχίζουμε να πλάθουμε για λίγο με τα χέρια.
Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά τουλάχιστον.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και ανοίγουμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες σε πάχος 2-3 χιλιοστά.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 26 εκ. τοποθετούμε στην βάση της μία λαδόκολλα, ρίχνουμε από πάνω το ζυμάρι και κόβουμε τα περισσεύματα γύρο γύρο έτσι ώστε να έχει ύψος 2-3 εκ..
Τρυπάμε την τάρτα με ένα πιρούνι, από πάνω τοποθετούμε μια λαδόκολλα, ρίχνουμε μέσα φασόλια για βάρος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε προσεκτικά την λαδόκολλα με το βάρος μας και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την καραμέλα με τα αμύγδαλα:
Σε ένα multi, βάζουμε μέσα τα αμύγδαλα και χτυπάμε ελαφρώς, θέλουμε να υπάρχουν κομματάκια μέσα.
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει το μείγμα.
Μόλις λιώσει, προσθέτουμε μέσα τα αμύγδαλα και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα το μείγμα.
Σε ένα μπρίκι, προσθέτουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, την γλυκόζη, και φέρνουμε σε βρασμό.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέσα στο μείγμα με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την τάρτα μας, απλώνουμε ομοιόμορφα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 45 λεπτά να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε μέσα τις ζάχαρες, το βούτυρο, το αλάτι, την κουβερτούρα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα καφέ χρώμα.
Παράλληλα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να σφίξει και να γίνει σαν σαντιγί.
Μόλις το μείγμα στην κατσαρόλα λιώσει και ομογενοποιηθεί, αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία, για περίπου 5-10 λεπτά.
Στην αρχή, βάζουμε 3-4 κ.σ. από την χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, προσθέτουμε όλο το μείγμα μέσα στην χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε όλο το μείγμα πάνω στην τάρτα μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για άλλη 1½ ώρα τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει τελείως η κρέμα.
Για το σερβίρισμα:
Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε την ζάχαρη και την λιώνουμε σε σιγανή φωτιά, να γίνει καραμέλα, με πολύ προσοχή να μην μας καεί.
Παίρνουμε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια ή οδοντογλυφίδες, τρυπάμε προσεκτικά τα αμύγδαλα κρατώντας το καλαμάκι πάνω, τα βουτάμε ένα-ένα μέσα στην καραμέλα, σηκώνουμε έτσι ώστε να στάξει και να σχηματιστεί μια γραμμή, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και μετά βγάζουμε προσεκτικά το καλαμάκι και τοποθετούμε πάνω από την κρέμα μας.
Αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Tips:
Άμα δεν έχετε multi, μπορείτε να τρίψετε με τα χέρια το βούτυρο με το αλεύρι ώσπου να ομογενοποιηθούν και μετά προσθέτετε το αυγό και πλάθετε.
Άμα κοπεί κάπου το ζυμάρι μας, μπορούμε να καλύψουμε την τρύπα με ζυμάρι που έχει περισσέψει.
Άμα δεν έχουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα, όσο ψήνεται η τάρτα μας, μπορούμε να βάλουμε σε ένα ταψί τα ωμά αμύγδαλα και να τα ψήσουμε για 10-15 λεπτά.
Βράζουμε την κρέμα γάλακτος, έτσι ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία την καραμέλας.
Credits: