ΤΥΡΟΨΩΜΟ
Υλικά:
2 αυγά, ο 1 κρόκος είναι για από πάνω
3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. γιαούρτι
400 ml νερού
1 κ.σ ζάχαρη
1 κύβος μαγιάς ή 2 φακελάκια ξηρή
1 κιλό αλεύρι (περίπου)
Από πάνω
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας γάλα
Πρώτα διαλύω τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 250 ml (από το σύνολο 400 ml) χλιαρού νερού.
Προσθέτω 6-7 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύω και αφήνω να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάω τα αυγά, προσθέτω το αλάτι, το γιαούρτι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό (150 ml).
Προσθέτω το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύω καλά.
Κοσκινίζω το αλεύρι και το προσθέτω σταδιακά στο μείγμα.
Ζυμώνω μια μαλακή ζύμη.
Καλύπτω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο περίπου ίσα μέρη.
Το πιο μικρό κομμάτι το ανοίγω σε φύλλο ελαφρώς μικρότερο από τη διάμετρο του ταψιού - 35 cm.
Τοποθετώ σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος (εγώ βάζω βούτυρο).
Παίρνω το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας το φύλλο ελαφρώς μεγαλύτερο από το πρώτο.
Βάζω ένα ποτήρι στη μέση του το οποίο θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τα κοψίματα.
Εγώ πάνω στο πρώτο φύλλο βάζω τυρί φέτα με αυγό.
Μόλις τελειώσω με όλες τις πλεξούδες, απλώνω το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο.
Σπρώχνω τα άκρα του δεύτερου φύλλου κάτω από το πρώτο.
Με ένα ποτήρι κόβω τη μέση από τα δύο φύλλα και κάνω τα σχέδια. Το τριαντάφυλλο και τα φύλλα.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για περίπου 30 με 40 λεπτά.
Αφού ψηθεί, ραντίζω με κρύο νερό και σκεπάζω.
Προσθέτω 6-7 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύω και αφήνω να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά.
Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάω τα αυγά, προσθέτω το αλάτι, το γιαούρτι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό (150 ml).
Προσθέτω το μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύω καλά.
Κοσκινίζω το αλεύρι και το προσθέτω σταδιακά στο μείγμα.
Ζυμώνω μια μαλακή ζύμη.
Καλύπτω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο περίπου ίσα μέρη.
Το πιο μικρό κομμάτι το ανοίγω σε φύλλο ελαφρώς μικρότερο από τη διάμετρο του ταψιού - 35 cm.
Τοποθετώ σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος (εγώ βάζω βούτυρο).
Παίρνω το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Ανοίγω με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας το φύλλο ελαφρώς μεγαλύτερο από το πρώτο.
Βάζω ένα ποτήρι στη μέση του το οποίο θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τα κοψίματα.
Εγώ πάνω στο πρώτο φύλλο βάζω τυρί φέτα με αυγό.
Μόλις τελειώσω με όλες τις πλεξούδες, απλώνω το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο.
Σπρώχνω τα άκρα του δεύτερου φύλλου κάτω από το πρώτο.
Με ένα ποτήρι κόβω τη μέση από τα δύο φύλλα και κάνω τα σχέδια. Το τριαντάφυλλο και τα φύλλα.
Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για περίπου 30 με 40 λεπτά.
Αφού ψηθεί, ραντίζω με κρύο νερό και σκεπάζω.
ΠΗΓΗ: Anna Kassandra