ΤΡΑΓΑΝΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
Υλικά
Υλικά
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 ml νερό (1 κούπα)
2 κσ. ελαιόλαδο
1 κσ. ξύδι
1/2 κγ. αλάτι
Φέτα για την γέμιση και λίγο πιπέρι
Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά (εκτός της φέτας), μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
2 κσ. ελαιόλαδο
1 κσ. ξύδι
1/2 κγ. αλάτι
Φέτα για την γέμιση και λίγο πιπέρι
Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά (εκτός της φέτας), μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί 15' περίπου.
Στη συνέχεια πλάθουμε σε μακρύ ρολλό και κόβουμε σε 12 κομμάτια τη ζύμη μας.
Το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλάκι, το αλείφουμε με λίγο λάδι απ' την πάνω πλευρά του και το αφήνουμε στην άκρη, συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν όλα.
Μετά παίρνουμε ένα ένα ξεκινώντας απ' το πρώτο και το ανοίγουμε με τα χέρια με τη λαδωμένη πλευρά προς τα πάνω. Το ανοίγουμε απαλά προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να γίνει πολύ λεπτό (να έχει διάμετρο παραπάνω από 20 εκατοστά).
Στη συνέχεια πλάθουμε σε μακρύ ρολλό και κόβουμε σε 12 κομμάτια τη ζύμη μας.
Το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μπαλάκι, το αλείφουμε με λίγο λάδι απ' την πάνω πλευρά του και το αφήνουμε στην άκρη, συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν όλα.
Μετά παίρνουμε ένα ένα ξεκινώντας απ' το πρώτο και το ανοίγουμε με τα χέρια με τη λαδωμένη πλευρά προς τα πάνω. Το ανοίγουμε απαλά προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να γίνει πολύ λεπτό (να έχει διάμετρο παραπάνω από 20 εκατοστά).
Σκορπίζουμε φέτα σε όλη την επιφάνεια, κάνουμε ένα κόψιμο μ' ένα μαχαιράκι απ' το κέντρο προς την άκρη και διπλώνουμε σε τριγωνάκια (όπως δείχνω στις φωτογραφίες).
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 40' περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα τυροπιτάκια!
Credits:
Λένα Χριστοπούλου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ