
ΤΟ ΠΑΤΑΤΑΤΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ ΡΗΝΗΣ
Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε!!!
Υλικά
- 1.300γρ. αρνίσια σπάλα ή μπούτι, σε μεγάλα κομμάτια, με το κόκαλο
- 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, κομμένες κονκασέ ή τριμμένες στον τρίφτη
- 2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και βαθιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, αλλά να μην αλλάξουν χρώμα.
- Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του αρνιού, αλατισμένα, σε μονή στρώση.
- Τα αφήνουμε να ροδίσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη μεριά και τα σοτάρουμε μέχρι και αυτή να ροδίσει όμορφα, για 10-15 λεπτά.
- Ρίχνουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και λίγο βραστό νερό -ίσα να καλύπτει το κρέας-, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και το κρέας να μαλακώσει καλά.
- Προσθέτουμε επιπλέον βραστό νερό, αν χρειαστεί.
- Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσουν οι γεύσεις.
- Έχουμε τον νου μας και προσθέτουμε ζεστό νερό μόνο όταν δούμε ότι χρειάζεται.
- Θέλουμε οι πατάτες να μαγειρευτούν με τα ζουμιά του φαγητού.
Δημιουργός συνταγής: Instasuntages, συνταγή γαστρονόμος
