ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΡΟΞΑΚΙΑ
Υλικά
Για τη λευκή ζύμη:- 100 γρ. χλιαρό νερό
- 100 γρ. σπορέλαιο
- 250 - 300 γρ. αλεύρι χοχ.
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή
Για τη σοκολατένια ζύμη:
- 100 γρ. χλιαρό νερό
- 100 γρ. σπορέλαιο
- 30 γρ. (3 κ.σ.) κακάο
- 100 γρ. καρύδια αλεσμένα
- 100 έως 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μπέικιν
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. (κοφτό) κανέλα
- Λίγο λιγότερο από 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 600 γρ. νερό
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 5 γαρίφαλα
- 2 βανίλιες
- φλούδα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Ετοιμάζω τις 2 ζύμες σε ξεχωριστά μπολ, κάνοντας την ίδια διαδικασία.
- Σε δύο μπολ βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά, ανακατεύω, ρίχνω και το λάδι.
- Στη λευκή ζύμη προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν ανακατεμένο και αφού ζυμωθεί πολύ ελαφρά, την αφήνω στην άκρη.
- Στη σοκολατένια ζύμη προσθέτω όλα τα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και αφού ζυμωθεί κι αυτή πολύ ελαφρά την αφήνω στην άκρη.
- Οι ζύμες δεν χρειάζονται να φουσκώσουν.
- Χωρίζω τη λευκή και τη σοκολατένια ζύμη στα δύο.
- Τη λευκή ζύμη την ανοίγω σε δύο μακρόστενα φύλλα 35 εκ. και πλάτος 8 εκ. και τη σοκολατένια ζύμη τη κάνω δύο μακριά μπαστουνάκια στο ίδιο μήκος με τη λευκή ζύμη.
- Πάνω στη λευκή, τοποθετώ το σοκολατένιο μπαστούνι και τυλίγω σε ρολό.
- Κόβω σε φέτες 2 εκ. τις βάζω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, πατάω λίγο να πλατύνουν και αφήνω να ξεκουραστούν 30'.
- Δεν φουσκώνουν, φουσκώνουν όμως στο ψήσιμο.
- Ψήνω στον αέρα στους 160 βαθμούς για 25' ή σε αντιστάσεις στους 180' στον ίδιο χρόνο.
- Εντωμεταξύ βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός απ' τις βανίλιες που τις ρίχνω στο τέλος), για 8 - 10'.
- Μόλις ψηθούν τα ροξάκια, τα σιροπιάζω ζεστά με το καυτό σιρόπι, αναποδογυρίζοντάς τα για να σιροπιαστούν καλά.
- Θα το ρουφήξουν όλο το σιρόπι!
- Βγαίνουν 35 ροξάκια!