ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά!!!
Υλικά
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 κιλό μοσχαράκι, ποντίκι, κομμένο σε μερίδες
- αλεύρι, για το αλεύρωμα του κρέατος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτί ντομάτα στο ρεντέ ή 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι - πιπέρι
- 3 κόκκους μπαχάρι
- ελάχιστη κανέλα
- ρίγανη ή θυμάρι
- 1 κύβο λαχανικών
- 3 ποτήρια νερό
- 4 μέτριες μελιτζάνες
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Πλένω τις μελιτζάνες και τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια, χωρίς να τις ξεφλουδίσω.
- Τις βάζω σε νερό με 1 κ.σ. αλάτι, τις σκεπάζω με ένα βαρύ πιάτο και τις αφήνω για μισή ώρα να ξεπικρίσουν.
- Πλένω το κρέας, το στεγνώνω καλά με χαρτί κουζίνας, αλατοπιπερώνω και το αλευρώνω καλά.
- Βάζω μερικές κουταλιές ελαιόλαδο στη χύτρα και αφήνω να κάψει σε δυνατή θερμοκρασία.
- Σοτάρω το κρέας στη χύτρα ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Το βγάζω από την κατσαρόλα, ρίχνω το κρεμμύδι με το σκόρδο και το σοτάρω να πάρει χρώμα.
- Προσθέτω τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρω για λίγο να βγάλει το άρωμά του.
- Προσθέτω τη ντομάτα, το μπαχάρι, την κανέλα, τη ρίγανη ή το θυμάρι, τον κύβο λαχανικών, ανακατεύω και προσθέτω το νερό.
- Επαναφέρω το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα υγρά του και αφήνω να πάρει βράση.
- Κλείνω τη χύτρα και βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας για 20 - 30 λεπτά (ανάλογα από το πόσο μαλακό είναι το κρέας και πόσο μικρά τα κομμάτια).
- Όσο βράζει το κρέας στραγγίζω, ξεπλένω καλά και στεγνώνω τις μελιτζάνες.
- Τις τηγανίζω σε ηλιέλαιο, τις αλατίζω και τις βάζω σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.
- Μόλις ανοίξω τη χύτρα προσθέτω τις μελιτζάνες, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, ανακατεύω μια φορά και αφήνω να βράσουν μαζί με το κρέας μέχρι να μαλακώσουν.
- Δεν ανακατεύω ξανά μόνο κουνάω την κατσαρόλα που και που.
- Σερβίρω με καστανό ρύζι και απολαμβάνουμε με μία ωραία χωριάτικη σαλάτα!!
Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ