Υλικά
- 250 γρ. Βιτάμ
- 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά
- 250 ml γάλα\
- 330 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού ή μια βανίλια
- ελάχιστο αλάτι
- 2 - 3 κ.σ. κακάο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Κοσκινίζω το αλεύρι με τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Χτυπάω το Βιτάμ για 3 - 4 λεπτά.
- Προσθέτω τη ζάχαρη και ξαναχτυπάω καλά.
- Προσθέτω ένα - ένα τα αυγά (προσθέτω το επόμενο αφού απορροφηθεί το προηγούμενο στο μείγμα).
- Προσθέτω το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.
- Χωρίζω σε ένα δεύτερο μπολ 1/3 από το μείγμα , προσθέτω το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύω καλά.
- Ρίχνω πολύ καλά γεμάτες κουταλιές από τα δύο μείγματα εναλλάξ, σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
- Ψήνω στους 175 βαθμούς, πάνω - κάτω αντιστάσεις για 50 - 60 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
- Αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα και σκεπάζω με μια βρεγμένη πετσέτα για 10 - 15 λεπτά.
- Ξεφορμάρω το κέικ και περιχύνω με 1 κουβερτούρα γάλακτος την οποία έχω λιώσει σε μπεν μαρί με 1 κ.σ. ηλιέλαιο.
Παρατηρήσεις:
- Στα 50 λεπτά ψησίματος τρυπάω το κέικ με ένα καλαμάκι από σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα κι αν το ξυλάκι βγει στεγνό είναι έτοιμο.
- Δεν ανοίγω το φούρνο πριν τα 30 λεπτά.
Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ