7+1 ΣΚΟΡΔΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΞΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΣΑΣ
γράφει η Ασημένια Μήλιου
Η σκορδαλιά είναι το αγαπημένο συνοδευτικό του παραδοσιακού μπακαλιάρου, πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου και σαφώς μπορείτε να τη φτιάξετε με πολλούς τρόπους.
Ιδού, λοιπόν, όπως σας υποσχέθηκα, όχι μία άλλα 8 διαφορετικές, απλές, αλλά πολύ νόστιμες συνταγές, για να διαλέξετε αυτή που θα σας κάνει ..κλικ!
Σκορδαλιά με αμύγδαλα και μουστάρδα, σαν μαγιονέζα
Όπως όλες οι σκορδαλιές, βασικά συστατικά της είναι το σκόρδο και το λάδι. Τα αμύγδαλα και η μουστάρδα της δίνουν άλλη διάσταση! Όταν καθαρίζετε το σκόρδο, μην παραλείψετε να αφαιρέσετε το πράσινο φύτρο από κάθε σκελίδα.
Υλικά:
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
1 κρόκο αυγού βρασμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι άσπρο
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
Διαδικασία :
Χτυπάτε στο μπλέντερ το αυγό με το ξίδι και τη μουστάρδα. Μόλις το μείγμα σας γίνει ομοιογενές, προσθέτετε το σκόρδο. Συμπληρώνετε αλάτι και λίγο λίγο το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε μια λεία σάλτσα.
Ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα χτυπάτε για να πολτοποιηθούν και να ενσωματωθούν στη σκορδαλιά.
Δοκιμάζετε για αλάτι και ξίδι. Αφήνετε τη σκορδαλιά σκεπασμένη στο ψυγείο 2-3 ώρες πριν τη σερβίρετε.
Σκορδαλιά με φάβα
Μία πρωτότυπη σκορδαλιά με φάβα και κρασί, του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
250γρ. φάβα
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα ρίγανη
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
½ ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
Διαδικασία :
Σιγοβράζετε τη φάβα προσθέτοντας 4 μέρη νερό. Την ξαφρίζετε. Προσθέτετε τη δάφνη και τη ρίγανη. Ανακατεύετε συχνά. Προσθέτετε και τα κρασιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα κάθε τόσο, πάντα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να γίνει η φάβα σαν πηχτός πουρές. Αλατίζετε. Αποσύρετε τη φάβα από τη φωτιά. Την αφήνετε να κρυώσει, στο μεταξύ πήζει.
Tης προσθέτετε το λάδι και το σκόρδο λιωμένο. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα λείο σφιχτό πουρέ.
Σκορδαλιά με καρύδια ή αμύγδαλα
Τραγανή στην υφή και πολύ ιδιαίτερη.
Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο
75γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ασπρισμένα
1 φέτα ψωμιού χωρίς κόρα
ελαιόλαδο όσο σηκώσει (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι
Διαδικασία :
Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε ελαφρά.
Έπειτα, βάζετε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι και τα καρύδια και τα πολτοποιείτε μαζί με το ψωμί.
Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι εναλλάξ με το ξίδι, μέχρι να έχετε ένα μίγμα λείο και ομοιογενές, σαν κρέμα.
Κεφαλλονίτικη αλιάδα
Είναι αραιή σκορδαλιά, με πατάτα, στην οποία προστίθεται ζωμός από τον μπακαλιάρο.
Για το ζωμό θα βράσετε λίγο ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο, μαζί με τα κόκαλα και την ουρά του, για 15 λεπτά περίπου. Θα τον σουρώσετε και θα χρησιμοποιήσετε λίγο απ’ αυτόν το ζωμό.
Στην Κεφαλλονιά συνηθίζουν να βράζουν το μισό μπακαλιάρο και τον σερβίρουν μαζί με τον τηγανητό.
Υλικά:
5-6 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
½ κιλό πατάτες
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζωμό από τον μπακαλιάρο
αλάτι
Διαδικασία :
Χτυπάτε σε γουδί ή στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή.
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζετε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις προσθέτετε στο λιωμένο σκόρδο.
Ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι, εναλλάξ με το χυμό λεμονιού και το ζωμό του ψαριού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει σαν μαστιχωτή κρέμα.
Δοκιμάζετε το αλάτι και το λεμόνι.
Tip: Για να πετύχετε τη μαστιχωτή υφή της, θα πρέπει να φτιάξετε την αλιάδα σε γουδί.
Σκορδαλιά με ψωμί
Μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή, με λίγα υλικά, η απόλυτη συνοδεία για το μπακαλιάρο σας.
Υλικά:
5-10 σκελίδες σκόρδο (ευρύ φάσμα για όλες τις προτιμήσεις)
300γρ. ψωμί χωρίς κόρα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο)
ξίδι
αλάτι
Διαδικασία:
Μουσκεύετε το ψωμί σε νερό και ξίδι. Το στύβετε καλά.
Καθαρίζετε τα σκόρδα και μετά τα βάζετε στο μπλέντερ με το ψωμί και το αλάτι και τα χτυπάτε προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι.
Διορθώνετε τη γεύση, αν χρειάζεται, με αλάτι ή ξίδι.
Σκορδαλιά με πατάτα
Κλασική, δημοφιλής συνταγή με τους περισσότερους fans!
Υλικά:
5-10 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες, μεσαίο μέγεθος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι
Διαδικασία :
Πλένετε και βράζετε τις πατάτες. Τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε όσο είναι ακόμη ζεστές από τη μηχανή του πουρέ.
Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι, μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί.
Προσθέτετε το μίγμα στον πουρέ και το δουλεύετε καλά. Αν θέλετε, ρίχνετε και ένα ολόκληρο φρέσκο αβγό. Τη δουλειά αυτή μπορείτε να την κάνετε άνετα και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι μαζί με λίγο ξίδι.
Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι.
Σκορδαλιά με μαϊντανό
Τα υλικά της όμοια με την προηγούμενη, αλλά πιο γρήγορη η διαδικασία.
Υλικά :
1 ματσάκι μαϊντανό
5-10 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες, μεσαίο μέγεθος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ξίδι
αλάτι
Διαδικασία :
Χτυπάτε στο μπλέντερ το σκόρδο με το αλάτι και τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό. Προσθέτετε ζεστές τις βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες και ρίχνετε λίγο λίγο το λάδι με το ξίδι εναλλάξ. Δοκιμάζετε τη γεύση και προσθέτετε αν θέλετε λίγο ακόμη ξίδι ή αλάτι.
tip : μπορεί να μην είναι της ίδιας ποιότητας, αλλά μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε τον πουρέ πατάτας με νιφάδες πατάτας.
Σκορδαλιά με αλεύρι ή κορν φλάουρ
Υλικά :
5-6 σκελίδες σκόρδο
2-3 κουταλιές αλεύρι
1 /2 φλιτζάνι λάδι
1-2 λεμόνια (χυμό)
λίγο αλάτι
Διαδικασία :
Κοπανίζουμε στο ξύλινο γουδί το σκόρδο με το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σμίξει το μείγμα, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το γουδοχέρι. Ρίχνουμε λίγο -λίγο μια το λάδι, μια το λεμόνι, δουλεύοντας καλά προς μία κατεύθυνση, προσέχοντας να μην κόψει.
Εναλλακτικά μπορείτε να αραιώσετε και να κάνετε κρέμα το αλεύρι στη φωτιά με νερό. Στη συνέχεια αφού κρυώσει ενσωματώνετε τα υπόλοιπα υλικά.
Μπορείτε για πιο βελούδινη γεύση, να αντικαταστήσετε το αλεύρι με κορν φλάουρ ή νισεστέ.
Έχουμε μπακαλιάρο, έχουμε σκορδαλιά οπότε….
Credits:
Asimenia Miliou
Με ό,τι έχει το ντουλάπι -Me o,ti exei to ntoulapi