
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ!
Τραγάνα απέξω και μελωμένα μέσα!!!
Αρκεί να κάνετε αυτήν την συνταγή όπως σας την δίνω.
Το μυστικό είναι στο μέλωμα!
Για το σιρόπι
Για το γαρνίρισμα




Δημιουργός συνταγής: Οι Λιχουδιές της Σόφης
Αρκεί να κάνετε αυτήν την συνταγή όπως σας την δίνω.
Το μυστικό είναι στο μέλωμα!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα 2 πορτοκαλιών
- 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 βανίλιες
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. μέλι
- 3 - 4 γαρίφαλα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 βανίλια
- χυμό μισού λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
- 1/2 κούπα καρύδια τριμμένα
Εκτέλεση
- Πρώτα απ' όλα βράζω το νερό με την ζάχαρη 10 λεπτά.
- Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω το μέλι
- Το αφήνω να κρυώσει καλά.
- Και από το ψυγείο κρύο, ακόμα καλύτερα.
- Σ' ένα μπολ μεγάλο ρίχνω το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, κανελογαρίφαλλα, ξύσμα, βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτω το σιμιγδάλι, ανακατεύω και ρίχνω το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν λίγο - λίγο (όχι όλο μαζί) μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη.
- ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ! Απλά ανακατεύω μέχρι το μίγμα να σταθεί σε ζύμη.
- Πλάθω μελομακάρονα, σε μέγεθος ενός καρυδιού, τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολλα (βγαίνουν 80 κομμάτια περίπου) τα τρυπάω από πάνω με πιρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά.
- Ρίχνω λίγα - λίγα τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 6 - 8 δευτερόλεπτα και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
- Δεν τα αφήνω παραπάνω γιατί ρουφάνε αμέσως το σιρόπι.
- Τα βάζω σε πιατέλα και πασπαλίζω με τα καρύδια.
- Το μυστικό είναι στο σιρόπι που πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα καυτά από τον φούρνο!
- Όταν κρυώσουν καλά, λιώνω σοκολάτα κουβερτούρα και τα τυλίγω.
- Πριν παγώσει η σοκολάτα πάνω στο μελομακάρονο το πασπαλίζω με λίγο τριμμένο καρύδι.




Δημιουργός συνταγής: Οι Λιχουδιές της Σόφης
