ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ
Υλικά
2 πακέτα φύλλο
2 κούπες λάδι χλιαρό
4 κούπες αμύγδαλα ψιλοτριμμενα
2 κούπες καρύδια ψιλοτριμμενα
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Μισή κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα,
μισή κ.γ. γαρίφαλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Σιρόπι:
3 ποτήρια νερό,
4 ποτήρια ζάχαρη,
1 ξύλο κανέλα,
1 φλούδα πορτοκαλιού
Tο βράζω 3 λεπτά και όταν το κατεβάζω ρίχνω 3 κ.σ. μέλι.
Ανακατεύω όλα τα υλικά.
Σε ένα ταψί βαθύ φούρνου λαδώνω και στρώνω 4 φύλλα λαδωμένα.
Πασπαλίζω με μια λεπτή στρώση από το μείγμα, βάζω 3 φύλλα πάλι γέμιση και συνεχίζω μέχρι να τελειώσει το μείγμα και να μείνουν 5 φύλλα για από πάνω.
Χαράζω σε κομμάτια, καρφώνω από 1 γαρίφαλο στο κέντρο κάθε κομματιού., ραντίζω την επιφάνεια με νερό και ψήνω στους 150 για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Όταν βγει το γλυκό το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.
Εμένα μου αρέσει πολύ αυτός ο μπακλαβάς παρόλο που δεν έχει το άρωμα του βουτύρου είναι γευστικός και δεν πανιάζει.