Λίγα λόγια για τη σανίδα κοπής



Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικό ξύλο κοπής για τα κρέατα και διαφορετικό για τα λαχανικά γιατί τα κρέατα έχουν μικρόβια.
Πέρα από αυτό, ένα πράγμα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το πλύσιμο και το καθάρισμα του ξύλου κοπής. Δε θέλετε να κόβετε ένα μήλο πάνω σε αυτό και το μήλο σας να μυρίζει το κρεμμύδι που είχατε κόψει την προηγούμενη μέρα.

Καθαρισμός
Για να καθαρίσετε το ξύλο κοπής στο οποίο κόβετε φρούτα και λαχανικά και να μη μυρίζει μετά από αυτά θα χρειαστείτε νερό, απορρυπαντικό πιάτων και μία πετσέτα.
Αφού βουτήξετε την πετσέτα σε ζεστό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει και απορρυπαντικό πιάτων, τρίψτε το ξύλο κοπής. 
Ξεπλύνετε την πετσέτα με νερό και τρίψτε ξανά αυτή τη φορά χωρίς σαπουνάδα. 
Ξεπλύνετε το ξύλο κοπής καλά και αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν το αποθηκεύσετε.
Ένας καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το ξύλο κοπής στο οποίο έχετε κόψει κρέας είναι να βάλετε λίγο αλάτι και ξίδι πάνω σε μισή λεμονόκουπα και να τρίψετε την επιφάνεια και από τις δύο πλευρές (για καλό και για κακό). 
Μόλις το τρίψετε με την λεμονόκουπα, αφήστε το για 8-10 λεπτά να απομακρυνθούν οι άσχημες μυρωδιές. 
Πλύντε το ξύλο με νερό και απορρυπαντικό πιάτων χωρίς φυσικά να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι (πάρτε πάλι μία πετσέτα). 
Αφήστε το να στεγνώσει μόνο του.

Προστασία
Λογικό είναι τα μαχαίρια να προκαλούν «τραυματισμούς», δηλαδή, χαρακιές στην επιφάνεια κοπής. 
Για να την προστατεύσετε, λοιπόν, από αυτές, όταν κόβετε κάτι, τοποθετείστε κάτω από αυτήν μία βρεγμένη πετσέτα.


Πηγή