Αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα



ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αγριογούρουνο
3 κιλά κρεμμυδάκια μικρά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά πελτέ
6 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζανάκι ξύδι
1 /3 από ξύλο κανέλας
6 -7 γαρυφαλάκια
8 - 10 κόκκους μπαχάρι
3 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

ΜΑΡΙΝΑΔΑ
κρασί
ξύδι
ελαιόλαδο
ξύλο κανέλας
γαρύφαλλο
μπαχαρι
φύλλα δάφνης
δενδρολίβανο
σκόρδο
κρεμμύδι
πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μια λεκάνη, βάζω το κρέας πλυμένο και κομμένο σε μερίδες, το κλείνω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Το πρωί το βάζω στο σουρωτήρι να στραγγίσει.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα πλένω και τα τρυπάω με το πιρούνι σε δύο μεριές.
Τα ζεματίζω για ένα λεπτό από το σημείο βρασμού και τα περνάω από το τηγάνι με λίγο λάδι να τηγανιστούν ελαφρώς.
Σοτάρω το κρέας από όλες τις πλευρές.
Ρίχνω τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να μαραθεί, τον πελτέ να ψηθεί για ένα λεπτό ανακατεύοντας, σβήνω με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω την ντομάτα και όλα τα υλικά εκτός τα κρεμμύδια και το αλάτι.
Κλείνω την γάστρα με το καπάκι και την βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, σε δυνατή θερμοκρασία για μισή ώρα και μετά χαμηλώνω στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Στην μια ώρα του ψησίματος αφού έχει μαλακώσει λίγο το κρέας ρίχνω τα κρεμμύδια, το αλάτι και δοκιμάζω εάν χρειάζεται να προσθέσω περισσότερο, καθώς και ξύδι.
Το αφήνω να ψηθεί καλά και να μελώσει η σαλτσούλα του, εάν δω ότι έχει πολλά υγρά δυναμώνω την θερμοκρασία όταν ρίχνω το αλάτι και βγάζω το καπάκι της γάστρας.
Νερό δεν βάζω καθόλου γιατί κατεβάζουν τα κρεμμύδια και οι ντομάτες υγρά και αφού ψήνεται στον φούρνο δεν εξατμίζονται.


ΠΗΓΗ: Litsa Kokkoni