Στριφτή γλυκιά κολοκυθόπιτα με χειροποίητο σπιτικό φύλλο!

Στριφτή Κολοκυθόπιτα με Αφράτο Χειροποίητο Φύλλο

ΣΤΡΙΦΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ!


Αυτή η νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό και αφράτο φύλλο είναι απλώς απολαυστική.  
Είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ και το φύλλο της "κρατσανιστό" αλλά αφράτο! 
Δοκιμάστε την και θα γίνει η αγαπημένη σας! 


Υλικά

Για τη γέμιση
  • 1 μικρή κίτρινη κολοκύθα, 1000 - 1100 γρ. ακαθάριστη 
  • 1 ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα 
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες (ξανθές ή μαύρες) 
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη 
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα 
  • Λίγο τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά) 
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) 

Για τη ζύμη
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό 
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο 
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι 
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι 
  • 400 - 450 γρ. αλεύρι 

Για το άλειμμα των φύλλων
  • 200 γρ. Βιτάμ λιωμένο ή μισό- μισό με φρέσκο βούτυρο 


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα εξωτερικά και αφαιρούμε τους σπόρους. 
  2. Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την τρίβουμε στο μούλτι (να μην λιώσει, να γίνει περίπου σαν χοντρός τραχανάς).
  3. Προσθέτουμε ένα κοφτό κ.γ. αλάτι και τη βάζουμε σε στραγγιστήρι για να αποβάλει τα υγρά της. 
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. 
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με κουτάλι και έπειτα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι, που ίσως να κολλάει λίγο στα χέρια. 
  6. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. 
  7. Έπειτα τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε σε μπαστούνι και την κόβουμε σε 8 ίσα μπαλάκια. 
  8. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε λεία μπάλα και τα αφήνουμε καλυμμένα με πετσέτα να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά. 
  9. Στύβουμε καλά την κολοκύθα με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά και τη βάζουμε σε μπολ.
  10. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες, το ελαιόλαδο, τη φρυγανιά, την κανέλα και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. 
  11. Λιώνουμε το Βιτάμ. 
  12. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο, όσο μεγαλύτερο και λεπτότερο γίνεται, πασπαλίζοντάς το με αλεύρι κατά το άνοιγμα για να μην κολλάει.
  13. Ραντίζουμε με ένα πινέλο το λιωμένο Βιτάμ στην επιφάνεια του φύλλου και διπλώνουμε στη μέση. 
  14. Απλώνουμε 2 - 2,5 κουταλιές της σούπας γέμιση πάνω στο φύλλο, ρολάρουμε και βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες για να κολλήσουν. 
  15. Το ρολό που φτιάξαμε είτε το κάνουμε σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο του καλά βουτυρωμένου ταψιού μου είτε βάζουμε κάθε ρολό στη σειρά, δίπλα στο προηγούμενο, δημιουργώντας στριφτάρια. Εγώ σήμερα έκανα σαλιγκάρι.
  16. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα και κάθε ρολό το τοποθετούμε εκεί που τελειώνει το προηγούμενο αφού το στρίψουμε λιγάκι.
  17. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο λιωμένο Βιτάμ. 
  18. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 190 - 200°C, στις αντιστάσεις, για 50 - 60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. 
  19. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. 

Στριφτή Κολοκυθόπιτα με Αφράτο Χειροποίητο Φύλλο

Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget