ΑΦΡΑΤΟ, ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΓΛΥΚΟ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ
Υλικά
- Αλεύρι 1 φλ. μαλακό κοσκινισμένο
- Σιμιγδάλι 1 φλ. χοντρό
- Βούτυρο 1 φλ. σε θερμοκρασία δωματίου
- Ζάχαρη 1 φλ.
- Ινδοκάρυδο 1 φλ.
- Γιαούρτι 1 κεσεδάκι (200 γραμ.)
- Αυγά 4 (χωρισμένα) σε θερμοκρασία δωματίου
- Μπέικιν Πάουντερ 1 φακελάκι (20 γραμ.)
- Βανίλια 2
- Λεμόνι ξύσμα από ένα μεγάλο
- Για το σιρόπι
- Νερό 3 ποτήρια
- Ζάχαρη 2 ποτήρια
- Λεμόνι φλούδα
- Καρύδα 1 φλ. για το γαρνίρισμα.
Εκτέλεση
- Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5 με 6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
- Προσθέτουμε έναν, έναν τους κρόκους ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
- Μετά προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και το Ινδοκάρυδο συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι
- Συνεχίζουμε αδειάζοντας το μείγμα μας, σε στρογγυλό ταψί των 30 εκ. πολύ καλά βουτυρωμένο.
- Με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού στρώνουμε την επιφάνεια.
- Τέλος ψήνουμε την πίτα Ινδοκάρυδο στους 170 βαθμούς στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, όπως είναι καυτό το γλυκό το χαράζουμε με μαχαίρι σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα με το καυτό σιρόπι.
- Τέλος πασπαλίζουμε με την καρύδα.
Για το σιρόπι:
- Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 με 6 λεπτά.
- Αφού βράσει το σιρόπι μας περιχύνουμε το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι.
- Παγώνουμε το γλυκό και σερβίρουμε.
Tip 1: Βουτάμε το μαχαίρι σε νερό και κόβουμε κομμάτια για να μη χαλάσουμε την επιφάνεια της πίτας.
Tip 2: Λίγο λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί φεύγει η κρούστα της πίτας και χαλάει η όψη της.
Credits:
Ξένια Δάρρα
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ