Κοτόπουλο Γιουβέτσι με Χυλοπίτες

γιουβέτσι κοτόπουλο με χυλοπίτες

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ


Ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, όπου το κοτόπουλο σιγοψήνεται με αρωματικά μπαχαρικά και συνοδεύεται από χυλοπίτες, που απορροφούν τις πλούσιες γεύσεις της σάλτσας. Απλό και γεμάτο γεύση, είναι ιδανικό για ένα οικογενειακό τραπέζι.


Υλικά

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
  • 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στο μούλτι
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο στο μούλτι
  • 3-4 γαρυφαλάκια
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλας
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
  • 600 γρ. χυλοπίτες
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. 
  2. Πλένουμε το κοτόπουλο καλά και το τοποθετούμε σε γάστρα. 
  3. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  4. Κόβουμε τις ντομάτες και το κρεμμύδι στο μούλτι και τα ρίχνουμε στη γάστρα. 
  5. Προσθέτουμε τα γαρυφαλάκια, το μπαχάρι, την κανέλα και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  6. Ψήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα από τη μια πλευρά και το γυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη.
  7. Στο μεταξύ, βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα. 
  8. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη γάστρα και προσθέτουμε το βραστό νερό και τις χυλοπίτες.
  9. Ανακατεύουμε τις χυλοπίτες μέσα στη γάστρα και τις αφήνουμε να βράσουν, προσέχοντας να μη λασπώσουν, αλλά να "κρατάνε" λίγο.
  10. Επανατοποθετούμε το κοτόπουλο στη γάστρα και το αφήνουμε για 2-3 λεπτά μαζί με τις χυλοπίτες, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
  11. Αποσύρουμε τη γάστρα από τον φούρνο, προσέχοντας να μείνει ζουμί στη γάστρα, γιατί οι χυλοπίτες απορροφούν υγρά όσο μένουν. 
  12. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον βραστό νερό, ώστε να μην σταματήσει ο βρασμός.
  13. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, με τριμμένη μυζήθρα από πάνω.


Δημιουργός συνταγής: Litsa Kokkoni 

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget