ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ
Υλικά
- 2 φύλλα κουρού
- ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Για το κοτόπουλο
- 1 κοτόπουλο, 1 κιλού περίπου
- 1 κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
- 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1-2 κλωνάρια σέλινου
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
- 4 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
- 70 ml ελαιόλαδο
- 200 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 3-4 κουτ. σούπας τραχανάς γλυκός
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
- 300 γρ. τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, πικάντικο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
- Βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι (στο οποίο καρφώνουμε τα γαρίφαλα), τη δάφνη, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι και 2 λίτρα κρύο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σουρώνουμε τον ζωμό, κρατάμε στην άκρη 300 ml και διατηρούμε τον υπόλοιπο στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως ριζότο κ.ά.
Για τη γέμιση
- Ξεψαχνίζουμε και κομματιάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μπολ.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και τα 300 ml ζωμό που κρατήσαμε και μόλις το μείγμα κοχλάσει, ρίχνουμε τον τραχανά.
- Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει σαν μια μισοδεμένη σούπα.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το λάδι τους, τα αυγά, το τυρί, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Για την πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο.
- Το λαδώνουμε και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα.
- Χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και την ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Τη σερβίρουμε ζεστή