ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΚΕΪΚ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ (PEPPARKAKA)
H συνταγή είναι παραδοσιακή σουηδική.Είναι το αγαπημένο μου φθινοπωρινό κέικ με γεύση χριστουγεννιάτικων μπισκότων κανέλλας.
Η κανονική συνταγή ζητάει μαρμελάδα LINGONBERRY που τη βρίσκουμε στο ΙΚΕΑ.
Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μαρμελάδα με φρούτα του δάσους, ακόμη και μαρμελάδα πορτοκάλι.
Το κέικ αυτό δεν είναι πολύ γλυκό και συνοδεύει τέλεια τον καφέ ή το τσάι.
Συχνά αλείφω τη φέτα μου με μαρμελάδα ή λίγο μέλι.
Η δόση που δίνω είναι για ένα μικρό κέικ και μπορούμε να τη διπλασιάσουμε για μεγαλύτερο.
Άνετα κόβεται σε φέτες που τυλίγονται σε μεμβράνη και μπαίνουν κατάψυξη για να έχουμε κάθε μέρα ολόφρεσκο κέικ.
Δημιουργός συνταγής: Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή
Υλικά (Για φόρμα χωρητικότητας 1 ½ λίτρου)
- 100 γρ βούτυρο, λιωμένο και χλιαρό (στα μικροκύματα έτοιμο στα 40 δευτερόλεπτα)
- 2 αυγά
- 200 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
- 250 ml (1 κούπα) ζάχαρη
- 150 ml γιαούρτι
- 100 ml μαρμελάδα κόκκινη
- Μίγμα μπαχαρικών:1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη, 1 κ.λ. γαρύφαλλο τριμμένο, 2 ½ κ.γ. κανέλλα,
- 1 ½ κ.γ. κακουλέ
- 1 κ.γ. σόδα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς αέρα (ή 190 αντιστάσεις).
- Σε μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά και τη ζάχαρη 4 - 5 λεπτά.
- Όταν φουσκώσουν και ασπρίσουν ρίχνουμε μέσα τη μαρμελάδα και χτυπάμε 1 λεπτό.
- Με κουτάλα ανακατεύουμε μέσα γιαούρτι, μπαχαρικά, βούτυρο και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα.
- Έχουμε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μια φόρμα που χωράει 1 ½ λίτρο μίγμα.
- Χρησιμοποιώ μια μακρόστενη ντυμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Αδειάζουμε μέσα το μίγμα, στρώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε στο φούρνο.
- Στη δική μου φόρμα ψήθηκε σε 38 λεπτά.
- Στα 35 λεπτά δοκιμάζουμε με μια βελόνα που πρέπει να βγει στεγνή.
- Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το σχήμα και το χρώμα της φόρμας.
- Σε ψηλή φόρμα κέικ μπορεί να χρειαστούν 45 λεπτά.
Δημιουργός συνταγής: Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!