ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Απίθανα τραγανά, λαχταριστά κουλουράκια!!
Υλικά (η δόση βγάζει 130 κουλουράκια)
- 1.500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (πήρε 1320γρ. ακριβώς)
- 250 γρ βούτυρο
- 500 γρ ζάχαρη
- 3 αυγά
- 125 ml χυμό πορτοκαλιού +το ξύσμα
- 125 ml χλιαρό γάλα
- 20 γρ αμμωνία
- 10 γρ baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 3 βανίλιες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με τις βανίλιες, όχι καυτό!
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χτυπάμε με το μίξερ.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και το baking powder.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας. Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνατε την διαδικασία πάνω από το μπολ.
- Διαλύουμε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Όταν η ζύμη βαρύνει και αρχίσει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια και αλείφουμε με αυγό.
- Ψήνουμε στους 200°, στις αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά.
- Εάν τα κάνουμε λεπτούτσικα σε 12 λεπτά είναι έτοιμα.