Τραγανά κουλουράκια



ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

Απίθανα τραγανά, λαχταριστά κουλουράκια!!

Υλικά (η δόση βγάζει 130 κουλουράκια)

  • 1.500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (πήρε 1320γρ. ακριβώς)
  • 250 γρ βούτυρο
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 125 ml χυμό πορτοκαλιού +το ξύσμα
  • 125 ml χλιαρό γάλα
  • 20 γρ αμμωνία
  • 10 γρ baking powder
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 3 βανίλιες

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
  2. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα με τις βανίλιες, όχι καυτό!
  3. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. 
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χτυπάμε με το μίξερ.
  5. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά.
  6. Ρίχνουμε το ξύσμα και το baking powder. 
  7. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας. Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνατε την διαδικασία πάνω από το μπολ.
  8. Διαλύουμε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. 
  9. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα.
  10. Όταν η ζύμη βαρύνει και αρχίσει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι.
  11. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.
  12. Πλάθουμε τα κουλουράκια και αλείφουμε με αυγό.
  13. Ψήνουμε στους 200°, στις αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά.
  14. Εάν τα κάνουμε λεπτούτσικα σε 12 λεπτά είναι έτοιμα.