Αλμυρά donuts

Αλμυρά ντόνατς

ΑΛΜΥΡΑ DONUTS


Και σε ποιον δεν αρέσουν τα Ντόνατς;;
Δοκίμασε τώρα την αλμυρή εκδοχή τους επικαλυμμένα με υπέροχη τσένταρ σως!


Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 170 ml χλιαρό γάλα
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 340 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + έξτρα για το άνοιγμα
  • Αλάτι, ψιλό
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Ρίγανη, ξερή
  • 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 σκ. σκόρδο, προαιρετικά
  • 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 - 500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:
  • Cheddar sauce
  • Μπέικον, ψιλοκομμένο
  • Σουσάμι


Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε μέσα το γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε για 5 λεπτά.
  2. Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στο μπολ το αυγό και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, την γραβιέρα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη.
  4. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για άλλα 6-7 λεπτά.
  5. Σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο για περίπου 1 με 1½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Αφού έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι μας, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, το τοποθετούμε πάνω και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε πάχος 3 - 4 χιλιοστά.
  7. Κόβουμε με ένα τσέρκι ή μια κούπα στρογγυλά κομμάτια στο μέγεθος που επιθυμούμε και κόβουμε και ένα μικρό κομμάτι στο κέντρο με ένα καπάκι αναψυκτικού έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα.
  8. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και όταν δεν έχουμε άλλο χώρο, ξαναπλάθουμε την ζύμη, ανοίγουμε καινούριο φύλλο και ξανά κόβουμε.
  9. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε μέσα το ηλιέλαιο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε 3-4 από τα donuts μας μέσα και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά γυρνώντας τα στο ενδιάμεσο.
  10. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλα τα donuts.

Για το σερβίρισμα:
  1. Βουτάμε την μία πλευρά από όλα τα donuts μέσα στην cheddar sauce, πασπαλίζουμε τα μισά με ψιλοκομμένο μπέικον, τα άλλα μισά με σουσάμι και σερβίρουμε.
Δείτε εδώ πως να φτιάξετε σπιτική cheddar sauce


Tips:
  • Την ίδια διαδικασία για την ζύμη μπορούμε να την κάνουμε και στο μίξερ με τον γάντζο.
  • Το κέντρο από τα donuts μπορείτε είτε να τα βάλετε με όλη την άλλη ζύμη και να την ξανά ανοίξετε είτε να τα τηγανίσετε και να φτιάξετε μικρά donuts.

Credits:

Alex Foukas