ΑΛΜΥΡΑ DONUTS
Και σε ποιον δεν αρέσουν τα Ντόνατς;;
Δοκίμασε τώρα την αλμυρή εκδοχή τους επικαλυμμένα με υπέροχη τσένταρ σως!
Υλικά:
Για τη ζύμη:- 170 ml χλιαρό γάλα
- 9 γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 μεσαίο αυγό
- 340 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + έξτρα για το άνοιγμα
- Αλάτι, ψιλό
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- Ρίγανη, ξερή
- 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 σκ. σκόρδο, προαιρετικά
- 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 - 500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα:
- Cheddar sauce
- Μπέικον, ψιλοκομμένο
- Σουσάμι
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε μέσα το γάλα, την μαγιά, την ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Στην συνέχεια βάζουμε μέσα στο μπολ το αυγό και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, την γραβιέρα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για άλλα 6-7 λεπτά.
- Σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει τοποθετούμε μέσα την ζύμη μας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο για περίπου 1 με 1½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι μας, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, το τοποθετούμε πάνω και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε πάχος 3 - 4 χιλιοστά.
- Κόβουμε με ένα τσέρκι ή μια κούπα στρογγυλά κομμάτια στο μέγεθος που επιθυμούμε και κόβουμε και ένα μικρό κομμάτι στο κέντρο με ένα καπάκι αναψυκτικού έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια τρύπα.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και όταν δεν έχουμε άλλο χώρο, ξαναπλάθουμε την ζύμη, ανοίγουμε καινούριο φύλλο και ξανά κόβουμε.
- Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε μέσα το ηλιέλαιο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε 3-4 από τα donuts μας μέσα και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά γυρνώντας τα στο ενδιάμεσο.
- Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με όλα τα donuts.
Για το σερβίρισμα:
- Βουτάμε την μία πλευρά από όλα τα donuts μέσα στην cheddar sauce, πασπαλίζουμε τα μισά με ψιλοκομμένο μπέικον, τα άλλα μισά με σουσάμι και σερβίρουμε.
Tips:
- Την ίδια διαδικασία για την ζύμη μπορούμε να την κάνουμε και στο μίξερ με τον γάντζο.
- Το κέντρο από τα donuts μπορείτε είτε να τα βάλετε με όλη την άλλη ζύμη και να την ξανά ανοίξετε είτε να τα τηγανίσετε και να φτιάξετε μικρά donuts.