ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ
Υλικά
Για το σιρόπι- 500 γρ. νερό
- 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 στικ κανέλα
- 1 κ.σ. μέλι
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι
- 4 αυγά ολόκληρα
- 40 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)
- λίγη βανίλια (εγώ βάζω 1 με 1 1/2 κάψουλα)
- 500 γρ. κανταΐφι Χρυσή Ζύμη
- 200 γρ. βούτυρο
Για τη σαντιγί
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη διακόσμηση
- φιστίκι Αιγίνης
- φρούτα της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το άσπρο μέρος) και το στικ κανέλας.
- Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το μέλι. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη και την βανίλια σε ένα βαθύ σκεύος και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Μόλις είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε μια μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την χτυπάμε λίγο με το μίξερ να αφρατέψει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Ξάνουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλά μας και φροντίζουμε να μην έχει καθόλου κόμπους.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25x35 εκ. και απλώνουμε το 1/3 από το κανταΐφι.
- Πασπαλίζουμε με το 1/3 από το βούτυρο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές μέχρι να τελειώσει όλο το κανταΐφι και το βούτυρο. Με τη βοήθεια ενός πινέλου ακουμπάμε μόνο τις άκρες από το κανταΐφι.
- Ψήνουμε για 1 ώρα. Στα 30 λεπτά το αναποδογυρίζουμε ώστε να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με μία κουτάλα το κρύο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη 30 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει όλο.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει η σαντιγί και αποκτήσει υφή γιαουρτιού.
- Αφαιρούμε το κανταΐφι από το ψυγείο, χτυπάμε για λίγο την κρέμα με το μίξερ να αφρατέψει και την απλώνουμε πάνω από το κανταΐφι με μία μαρίζ.
- Πάνω από την κρέμα απλώνουμε τη σαντιγί με μία μαρίζ.
- Περνάμε την επιφάνεια της σαντιγί με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού ώστε να σχηματίσουμε γραμμές.
- Πασπαλίζουμε με το φιστίκι και σερβίρουμε.
- Μπορούμε να σερβίρουμε και με φρούτα της αρεσκείας μας