ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Υλικά
- 1/2 κιλό φρέσκιες γαρίδες μεγάλες
- 250 γρ. λιγκουίνι
- 750 ml νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- 2 ντομάτες μεγάλες
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ούζο
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 4 - 5 φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος. Αφήνουμε την ουρά για ομορφιά.
- Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας από την ουρά προς το κεφάλι για να αφαιρέσουμε το έντερο.
- Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα μαζί με τον κύβο λαχανικών και το νερό.
- Καπακώνουμε και μόλις έρθει σε βρασμό το μείγμα μας σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Σουρώνουμε σε ένα μπολ τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.
- Ραντίζουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές.
- Αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι, τις αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε το τηγάνι πίσω σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη και 1 πρέζα μπούκοβο.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το ούζο.
- Όταν το ούζο εξατμιστεί, τρίβουμε τις τομάτες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε τον ζωμό χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.
- Ανακατεύοντας συχνά και όταν δούμε ότι η σάλτσα έχει δέσει, αλλά υπάρχει ακόμα λίγο υγρασία, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τις γαρίδες.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και τα βρασμένα λιγκουίνι.