Κρεατόπιτα πεντανόστιμη με ό,τι κρέας σας αρέσει!

kreatopita

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΜΕ Ο,ΤΙ ΚΡΕΑΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ!


Φτιάξτε αυτή την υπέροχη κρεατόπιτα με ό,τι κρέας σας αρέσει ή σας έχει περισσέψει και απολαύστε την με την οικογένειά σας και τους αγαπημένους σας!


Υλικά:

Για τη Γέμιση:
  • 130 γρ. ρύζι, Καρολίνα ή γλασέ
  • 350 ml νερό
  • 1 κύβος κότας ή λαχανικών
  • 2 μεσαία κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μεσαίο καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 600 γρ. κρέας μαγειρεμένο (βραστό ή ψητό μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό…)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 80 ml λευκό κρασί
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, χονδρό
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τα Φύλλα:
  • 360 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 90 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 240 γρ. χλιαρό νερό
  • Αλάτι, ψιλό
  • Σουσάμι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη Γέμιση
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε μέσα το ρύζι, λίγο ελαιόλαδο, τον κύβο, αλάτι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το ρύζι.
  2. Βάζουμε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια με το σκόρδο, ψιλοκόβουμε το καρότο με το σέλερι και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  3. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε μέσα το κρέας, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
  4. Στην συνέχεια προσθέτουμε μέσα τον πελτέ, σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί τραβάμε από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βρασμένο ρύζι μας, το αυγό, την γραβιέρα, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα Φύλλα
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε μέσα τα αλεύρια μας, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το νερό, αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  2. Μόλις αρχίσει να ομογενοποιείται συνεχίζουμε το πλάσιμο με τα χέρια μας για 4-5 λεπτά.
  3. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 κομμάτια, ανοίγουμε το πρώτο σε διάμετρο 35 εκ. και το τοποθετούμε στην μισή πλευρά ενός στρογγυλού ταψιού που έχουμε λαδώσει καλά με διαμέτρου 30 εκ.
  4. Επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο τοποθετώντας το στην άλλη μισή πλευρά.
  5. Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο μας στο ίδιο μέγεθος, το τοποθετούμε στο κέντρο, ρίχνουμε από πάνω την γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα παραπάνω φύλλο.
  6. Ανοίγουμε και το τελευταίο φύλλο μας, το βάζουμε από πάνω, βουτάμε τις άκρες προς τα μέσα με ένα πινέλο, χαράζουμε σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από πάνω.
  7. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.

Tips
  • Αντί για βάλουμε μέσα κύβο κότας ή λαχανικών, μπορούμε να βράσουμε τα κόκαλα από το κρέας μας και με το νερό να φτιάξουμε το ρύζι μας.


Credits:

Alex Foukas