Νηστίσιμη Μαγιονέζα

Νηστίσιμη μαγιονέζα

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ


Απίστευτα νόστιμη, χωρίς Χοληστερόλη, χωρίς αυγά, με αγνά υλικά και χειροποίητη!
Αλήθεια δεν θα πιστεύετε στη νοστιμιά της!


Υλικά

  • 200 γραμ. γάλα σόγιας
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 450 γραμ. σπορέλαιο (εγώ έβαλα ηλιέλαιο) το οποίο θα το ρίξουμε σε 3 δόσεις


Εκτέλεση

  1. Σε ένα ψηλό μακρόστενο ει δυνατόν σκεύος ρίχνουμε το γάλα, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ για 5 δευτερόλεπτα.
  2. Ρίχνουμε το 1/3 του λαδιού και χτυπάμε για 5 δευτερόλεπτα σε δυνατή ταχύτητα.
  3. Ρίχνουμε το ξύδι και το άλλο 1/3 του λαδιού και χτυπάμε ακόμη 5 δευτερόλεπτα και ήδη θα δούμε πως εχει αρχίσει να δένει.
  4. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το αλάτι και το τελευταίο 1/3 του λαδιού και χτυπάμε. Πάνω - κάτω σε δυνατή ταχύτητα. Ήδη η μαγιονέζα έχει πήξει τέλεια.
  5. Δοκιμάζουμε να δούμε αν ικανοποιεί τις γεύσεις μας και αναλόγως προσθέτουμε κάτι από τα υλικά μας, δηλαδή αλάτι, ξύδι ή λεμόνι.
  6. Αποθηκεύουμε σε βάζο που κλείνει καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο. 
  7. Δυστυχώς δεν ξέρω πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί. Επειδή λοιπόν γίνεται μια αρκετά μεγάλη ποσότητα, ίσως καλό θα είναι να φτιάξετε την μισή δόση και αφού υπάρχουν διαθέσιμα υλικά να τη φτιάχνετε όσο συχνά θέλετε.

Υ.Γ. 1 Είμαι βέβαιος δε θα αγοράσετε άλλη φορά έτοιμη ή και με αυγά.
Υ.Γ. 2. Μη φοβηθείτε ότι θα κόψει επειδή ρίχνουμε έτσι το λάδι! Είχα και εγώ αυτή την αμφιβολία μήπως κόψει αλλά κανένα πρόβλημα! Απλά ραβδομπλέντερ, δυνατή ταχύτητα και παγωμένο γάλα σόγιας!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή την μαγιονέζα μπορούμε να την φτιάξουμε και με γάλα πλήρες κανονικό, γι όσους αποφεύγουν το αυγό (κι εμένα δεν μ αρέσει ωμό σε καμία παρασκευή μου για λόγους μυρωδιάς και ίσως σαλμονέλας) και να την έχουμε πάντα στο ψυγείο μας. Αλήθεια σας λέω κανείς δεν θα αντιληφθεί ότι είναι χωρίς αυγά ή ακόμα και νηστίσιμη. Έχω δει βιντεάκια που βάζουν όλα τα υλικά μέσα σε βάζο ψηλό και ξεκινάνε με το ραβδομπλέντερ να χτυπάνε από κάτω προς τα πάνω, πολύ σιγά όμως, κι όντως πήζει. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως να το διαπιστώσω.