Ψαρόσουπα με αυγολέμονο

Ψαρόσουπα

ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


Υλικά:

Για το ψάρι:
  • 1 μυλοκόπι, φιλεταρισμένο
  • Αλάτι, χονδρό
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Δεντρολίβανο
  • 4 φέτες λεμονιού

Για τη σούπα:
  • Τα κόκαλα και το κεφάλι από το μυλοκόπι
  • 1½ λίτρο νερό
  • 2 μεσαία κρεμμύδια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 μεσαία καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι 
  • 600 γρ. πατάτες
  • 3 - 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Δεντρολίβανο
  • Αλάτι, χονδρό
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 60 ml λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης

Για το αυγολέμονο:
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 2 μεσαία αυγά
  • Χυμό από 3 μεσαία λεμόνια
  • Αλάτι, χονδρό
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα:
  • Φρέσκο ελαιόλαδο
  • Δεντρολίβανο
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση:

Για το ψάρι:
  1. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα, βάζουμε πάνω τα φιλέτα μας, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και τις φέτες λεμονιού μας
  2. Τυλίγουμε την λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200°C για 20 λεπτά
  3. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη

Για τη σούπα:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μέσα τα κόκαλα και το κεφάλι από το μυλοκόπι, το νερό και βράζουμε για 30-40 λεπτά
  2. Σουρώνουμε, κρατάμε τον ζωμό σε ένα μπολ και πετάμε τα κόκαλα και το κεφάλι
  3. Σκουπίζουμε με λίγο απορροφητικό χαρτί την κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες, τα καρότα κομμένα σε μισοφέγγαρο, το σέλερι χοντροκομμένο, τις πατάτες σε κυβάκια, το ελαιόλαδο, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε
  4. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά μας
  5. Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε μέσα τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας

Για το αυγολέμονο:
  1. Περίπου 2-3 λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά, σε ένα μπολ βάζουμε μέσα το κορν φλάουερ, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα
  2. Με μια κουτάλα προσθέτουμε λίγο από την σούπα μας μέσα στο μπολ ανακατεύοντας παράλληλα έτσι ώστε να πιάσουν ομαλά θερμοκρασία τα αυγά μας
  3. Αφού έχουμε προσθέσει τουλάχιστον 700 ml από τον ζωμό μας μέσα στο μπολ, ρίχνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και μόλις πάρει μια βράση αφαιρούμε από την φωτιά

Για το σερβίρισμα:

  1. Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε λίγο από την σούπα μας, μερικά κομμάτια από το ψάρι, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, δεντρολίβανο, πιπέρι και σερβίρουμε 

Credits: Alex Foukas


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget