ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
Χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά!
Υλικά
- 475 γρ αλεύρι ολικής
- 300 γρ χλιαρό νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
- 3 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 2,5 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά.
Εκτέλεση
- Σε μπολ βάζουμε το 1/3 από το αλεύρι μας μαζί με την μαγιά και το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε να γίνει χυλός, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.
- Σε μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι.
- Σε ποτήρι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε μέσα το μέλι.
- Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
- Όταν το μείγμα με την μαγιά είναι έτοιμο το προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι, ρίχνουμε και το μείγμα με το γάλα.
- Ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια ή για 6 με 7 λεπτά με την κουζινομηχανή (εγώ το έκανα με τα χέρια).
- Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας το βάζουμε σε φόρμα 12 ×22 (ψηλή, κατάλληλη για ψωμί) την οποία έχουμε λαδώσει και αλευρώσει.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.