Σάντουιτς με κοτόπουλο, cheddar sauce και σάλτσα δυόσμου

Σάντουιτς με κοτόπουλο

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, CHEDDAR SAUCE ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΔΥΟΣΜΟΥ


Υλικά:

Για το κοτόπουλο:
  • 100 - 150 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι χονδρό
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Κύμινο

Για την cheddar sauce:
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • Μπούκοβο
  • 500 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. cheddar τριμμένο

Για τη σάλτσα δυόσμου:
  • 8 γρ. φύλλα δυόσμου
  • ½ σκ. σκόρδο
  • Αλάτι
  • Κόκκους πιπεριού
  • Μπούκοβο
  • 10 γρ. ντομάτα
  • 15 ml ελαιόλαδο
  • 10 γρ. γραβιέρα
 
Για τη σύνθεση:
  • 3 φέτες του τοστ, φρυγανισμένες
  • Ντομάτα
  • Μαρούλι


Εκτέλεση:

Για το κοτόπουλο:
  1. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες.
  2. Ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ανακατεύουμε να πάνε παντού τα καρυκεύματα.
  3. Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω στο τηγάνι και ψήνουμε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Άμα το έχουμε κόψει σε πολύ χοντρά κομμάτια μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ψήσιμο.
  4. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.

Για την cheddar sauce:
  1. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει.
  2. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο μπούκοβο, ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μικρό ζυμαράκι και ψήνουμε για 1-2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το γάλα σε 4-5 δόσεις. Μόλις απορροφήσει την πρώτη δόση και σφίξει το μείγμα τότε προσθέτουμε την επομένη και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
  4. Μόλις ρίξουμε όλο το γάλα, τραβάμε από την φωτιά, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το cheddar και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
  5. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη η οποία εφάπτεται πάνω στην cheddar sauce και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 30 λεπτά να κρυώσει.

Για τη σάλτσα δυόσμου:
  1. Σε ένα γουδί βάζουμε μέσα τον δυόσμο, το σκόρδο, αλάτι, κόκκους πιπεριού, μπούκοβο και χτυπάμε μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα έλαια του δυόσμος.
  2. Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  3. Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την γραβιέρα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να βγει ένα ωραίο μείγμα.

Για τη σύνθεση:
  1. Παίρνουμε μια φέτα του τοστ, την αλείφουμε με τα ¾ από την σάλτσα δυόσμου, τοποθετούμε από πάνω την ντομάτα και λίγο από το κοτόπουλο.
  2. Παίρνουμε την δεύτερη φέτα του τοστ, αλείφουμε με την υπόλοιπη σάλτσα δυόσμου και από την ίδια πλευρά καπακώνουμε το σάντουιτς.
  3. Πάνω στην δεύτερη φέτα του τοστ αλείφουμε λίγο cheddar sauce, βάζουμε από πάνω λίγο ακόμα κοτόπουλο και μαρούλι.
  4. Παίρνουμε την τρίτη φέτα, αλείφουμε λίγο ακόμα cheddar sauce, κλείνουμε το σάντουιτς, κόβουμε στην μέση και σερβίρουμε με έξτρα cheddar sauce στο πλάι.

Tips:
  1. Για να φρυγανίσουμε τις φέτες του τοστ 2 επιλογές που έχουμε είναι είτε να τις βάλουμε στην τοστιέρα ή στο τηγάνι με λίγο βούτυρο.
  2. Η cheddar sauce διατηρείτε σε βάζο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
  3. Την σάλτσα δυόσμου μπορούμε να την κάνουμε και στο multi για ευκολία, αλλά είναι προτιμότερο στο γουδί για πιο ωραία υφή.


Credits:

Alex Foukas