ΑΛΜΥΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ (ΜΠΑΤΟΝ ΣΑΛΕ)
Ένα καταπληκτικό σνακ για τη δουλειά, το σχολείο, το σπίτι, τον καφέ ή το τσάι σας.
Η συνταγή είναι της φίλης μου Κατερίνας και την ευχαριστώ πολύ!!
Δοκιμάστε τα!!
Υλικά
- 1/2 κούπα σπορέλαιο
- 1/2 κούπα βούτυρο ή Βιτάμ
- 1/2 κούπα γάλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 3 - 3,5 κούπες αλεύρι
- 1/2 με 3/4 κούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο στο ψιλό ρεντέ
Για το άλειμμα
- Αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι
- Κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε λίγο με το μίξερ το σπορέλαιο και το βούτυρο (εγώ τα χτυπάω στο μούλτι για πολύ λίγο και γίνονται σαν σαντιγί).
- Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και 2 κούπες αλεύρι και ζυμώνουμε.
- Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε κορδόνια και κόβουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια, ή κόβουμε κομματάκια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαστουνάκια, πολύ μικρά πλεξουδάκια ή ό,τι μας αρέσει, αλλά όχι πολύ μεγάλα!
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Δε φουσκώνουν πολύ όποτε μπορούμε να τα βάλουμε αρκετά κοντά το ένα στο άλλο.
- Αλείφουμε από πάνω με αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι, ή όπως είναι τα βουτάμε σε τριμμένο κεφαλοτύρι. Εγώ αυτά με το αυγό τα πασπάλισα και με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 με 170 βαθμούς, στον αέρα, για 15 με 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Δεν ροδίζουν πολύ!
Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, συνταγή Κατερίνα Τσικρικά