ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Υλικά
- 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι
- λίγο λάδι σοτάρω
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 3 χωριάτικα λουκάνικα
- 3 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
- 2 σφηνάκια τσίπουρο
- ντομάτα (φρέσκια, πελτέ και κονκασέ)
- αλάτι
- πιπέρι
- πάπρικα
- 2 φύλλα δάφνης
- λίγο μπούκοβο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
- Από το προηγούμενο βράδυ αφού τους έχουμε πλύνει καλά, βάζουμε τους γίγαντες σε ένα βαθύ μπολ με νερό να μουλιάσουν.
- Την επόμενη μέρα τους σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τους βράζουμε.
- Μόλις πάρουν μια βράση, χύνουμε το νερό και βάζουμε νέο.
- Τους βράζουμε για περίπου 1,5 ώρα με ένα φύλλο δάφνης.
- Περιμένουμε να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τους βγάλουμε ρίχνουμε αλάτι.
- Κρατάμε λίγο ζουμί.
- Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο, τα λουκάνικα αφού τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τις πιπεριές και σβήνουμε με το τσίπουρο.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα (φρέσκια, πελτέ και κονκασέ), αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 2 φύλλα δάφνης και λίγο μπούκοβο.
- Αφήνουμε την σάλτσα μας να πάρει μια βράση και προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Περιμένουμε να δέσει η σάλτσα μας.
- Βάζουμε τους γίγαντες στη γάστρα, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Όχι με κουτάλα, αλλά κουνάμε ελαφρώς την γάστρα για να πάει παντού η σάλτσα.
- Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε κρατήσει και ξανακουνάμε.
- Πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα.
- Όταν περάσει ένα μισάωρο βγάζουμε το καπάκι και τους αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
- Θέλουμε οι γίγαντες να έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μας να έχει μελώσει.
ΠΗΓΗ: Ανδριάνα Μεϊντανά
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!