ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΣΑΜΠΛΕ
Νοστιμότατα, ελαφριά, τραγανά και όχι πολύ γλυκά κουλουράκια που θυμίζουν τα Σμυρναίικα!
Υλικά
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποιώ μπλε Αλατίνη)
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- λίγο ξύσμα λεμονιού
- 1 πλάκα παγωμένο βούτυρο (250 γρ.)
- 4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- λίγο κονιάκ
- λίγη μαρμελάδα (αν φτιάξουμε και μπισκότα)
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Τρίβουμε με τον τρίφτη του κρεμμυδιού το παγωμένο βούτυρο, προσθέτουμε το σπορέλαιο, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ και ζυμώνουμε.
- Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο παγωμένο νερό αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή.
- Πλάθουμε κουλουράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 3 - 4 χιλιοστά και να κάψουμε μπισκότα με κουπ πατ. Όταν ψηθούν βάζουμε μαρμελάδα ενδιάμεσα.