Μοσχαρίσιο Νουά ψητό κατσαρόλας

Νουά ψητό κατσαρόλας

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΝΟΥΑ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ


Το νουά βγαίνει από το πίσω μέρος του μηρού του μόσχου και είναι το λιγότερο λιπαρό κομμάτι του μοσχαριού.
Δίνεται συνήθως ολόκληρο και είναι ιδανικό για το Κυριακάτικο η για το γιορτινό τραπέζι σας καθώς είναι ιδιαίτερα ευπαρουσίαστο!
Στεγνό και σκληρό; Μύθος!!
Αν διαχειριστείτε σωστά το κρέας και ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες το νουά θα παραμένει τρυφερό και ζουμερό και κυρίως πεντανόστιμο!!

Υλικά

  • 2 κιλά περίπου νουά μοσχαρίσιο ολόκληρο
  • 50 γρ βούτυρο
  • 2 σφηνάκια ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 3 μεγάλα καρότα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3 κλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 κύβο βοδινού (για περισσότερη νοστιμιά)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 - 3 κ.σ. κορν φλάουρ


Εκτέλεση

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας ένα κομμάτι νουά μοσχαρίσιο 2 κιλά περίπου (για 6 - 8 άτομα) το οποίο θα μας δέσει με έναν σπάγκο ή δυχτάκι, για να κρατήσει ψήνοντάς το το σχήμα του.
  2. Αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε το κρέας πολύ καλά να φύγει όλη η υγρασία του.
  4. Αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές και κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας.
  5. Βάζουμε σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι να κάψουν πολύ καλά.
  6. Τοποθετούμε το κρέας με προσοχή και θωρακίζουμε καλά απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα (όπως στις φωτό). Θα πάρει περίπου 10 λεπτά αυτή η διαδικασία.
  7. Στη συνέχεια χοντροκόβουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε μαζί με τα μυρωδικά μέσα στην κατσαρόλα.
  8. Τα γυρίζουμε να γυαλίσουν και να ανταλλάξουν αρώματα.
  9. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση του νουά (όχι να το σκεπάζει γιατί θα γίνει βραστό).
  11. Τρίβουμε το βοδινό κύβο, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρει βράση το φαγητό κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2,5 ώρες. Μέχρι να γίνει λουκουμάκι το κρέας.
  12. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και αφήνουμε να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν κόβουμε ποτέ σε φέτες όταν είναι καυτό το κρέας γιατί θα χάσει όλα τα υγρά του, δε θα είναι ζουμερό και ίσως να διαλυθεί.
  13. Αφού κόψουμε σε λεπτές φετούλες, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  14. Παίρνουμε λίγο ζωμό, βάζουμε στο μούλτι με όλα τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε (δεν πετάμε τίποτα παρά μόνο τα κλαράκια από τα μυρωδικά).
  15. Τα γυρίζουμε πίσω στην κατσαρόλα.
  16. Τώρα δένουμε τη σάλτσα με 2 - 3 κ.σ. κορν φλάουρ (ανάλογα με το ζωμό που έχουμε) το οποίο διαλύουμε σε λίγο κρύο νερό.
  17. Περιχύνουμε το κρέας με την καυτή σαλτσούλα.
  18. Σερβίρουμε είτε με ρυζάκι, ή με πατατούλες τηγανητές ή και πουρέ πατάτας.
  19. Μπορούμε να κρατήσουμε αν θέλουμε λίγα καροτάκια για το σερβίρισμα.

Νουά ψητό κατσαρόλαςΝουά ψητό κατσαρόλας

Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget