
ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΑΛΤΣΟΝΕ (CALZONE)
Υλικά
Για τη ζύμη των Calzone- 300 γρ. γάλα χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 1 αυγό
- 600 γρ. αλεύρι
Για τη γέμιση
Υλικά της αρεσκείας μας, εγώ έβαλα:
- σπιτική σάλτσα ντομάτας
- τριμμένη μοτσαρέλα
- σαλάμι σε φέτες λεπτές
- πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
- πιπεριά πράσινη
- κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- μοτσαρέλα λευκή την οποία έχω κόψει σε φέτες λεπτές
- μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες λεπτές
Για το άλειμμα
- αυγό χτυπημένο με λίγο λαδάκι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα μαζί με τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αυγό και ανακατεύουμε.
- Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αν η ζύμη μας φανεί λίγο σφιχτή προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στη συνέχεια παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια.
- Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο και γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας.
- Κλείνουμε τα Καλτσόνε και πιέζουμε γύρω - γύρω με ένα πιρούνι
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο με αυγό χτυπημένο με λίγο λαδάκι,
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).





Δημιουργός συνταγής: Geri Dako
