ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Αυτό το γλυκάκι είναι αφοπλιστικά απλό κι ωραίο! Είναι ένα δροσερό κι ελαφρύ γλυκό που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις , αρέσει σε όλους , είναι ιδανικό μετά από ένα βαρύ γεύμα γιατί είναι δροσερό και εύπεπτο και τέλος είναι ο συνδυασμός της κανέλας που περιέχει το σιρόπι του μαζί με το άρωμα του πορτοκαλιού που το κάνουν απολαυστικό!
Υλικά (για ένα σκέυος 35 x 25) :
- 15 σταρένιες φρυγανιές (περίπου)
- 380 ml νερό (περίπου 2 κούπες γεμάτες)
- 300 γρ. ζάχαρη (περίπου 1 1/2 κούπα)
- 1 κ.γλ. κανέλα (και άλλα μπαχαρικά αν προτιμάτε)
Για την κρέμα βανίλιας :
- 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια
- 1300 ml φρέσκο γάλα
- 5 κ.σ. ζάχαρη
Για την κρέμα πορτοκάλι :
- 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου με άρωμα πορτοκάλι
- 1300 ml φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
- 6 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση :
- Στρώνουμε τις φρυγανιές στο πυρέξ και βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 2 - 3 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε αμέσως τις φρυγανιές και περιμένουμε να το απορροφήσουν.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την απλώνουμε με προσοχή πάνω από τις φρυγανιές.
- Μέχρι να κρυώσει λίγο, στύβουμε τα πορτοκάλια για να ετοιμάσουμε την κρέμα πορτοκαλιού.
- Αδειάζουμε το χυμό (περασμένο από σουρωτήρι) σε μια κατσαρόλα μαζί με το περιεχόμενο των φακέλων και τη ζάχαρη και το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δούμε το μίγμα να ζεσταίνεται και να αρχίσει να πήζει.
- Ανακατεύουμε διαρκώς και όταν η κρέμα δέσει αποσύρουμε αμέσως από την εστία! (δεν την αδειάζουμε αμέσως στο γλυκό αλλά την ανακατεύουμε από καιρού σε καιρό για να μην κάνει πέτσα).
- Όταν η κρέμα βανίλιας έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έχει σταθεροποιηθεί, με προσοχή αδειάζουμε λίγη - λίγη την κρέμα πορτοκαλιού από πάνω. Απλώνεται και στρώνει τέλεια από μόνη της , δε χρειάζεται βοήθεια με σπάτουλα.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει (καλύτερα για μια νύχτα).
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!