Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία της γιαγιάς

Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΜΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ


Όταν σκεφτόμαστε τα Πασχαλινά κουλουράκια, τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό είναι τα αφράτα, τραγανά Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία που έφτιαχνε η γιαγιά. Δείτε λοιπόν την καλύτερη συνταγή!


Υλικά

(Μετράμε τα υλικά με την ίδια κούπα των 200 ml)
  • 4 αυγά
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαφρύ λάδι ή 250 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 1 κούπα γάλα
  • 3 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κούπα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα αυγά, το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν αφράτο μείγμα (Αν βάλουμε βούτυρο το δουλεύουμε με τη ζάχαρη πολύ καλά πριν προσθέσουμε τα αυγά).
  2. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
  4. Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και την προσθέτουμε στο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  5. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, μία κούπα τη φορά, και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή, αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  6. Προσέχουμε πολύ την ποσότητα του αλευριού, καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με την υφή της ζύμης.
  7. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  9. Πλάθουμε τη ζύμη σε διάφορα σχέδια, σύμφωνα με την προτίμησή μας, και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  10. Αφήνουμε τα κουλουράκια να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
  11. Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών.
  12. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.
  13. Μόλις βγάλουμε τα κουλουράκια από τον φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο για επιπλέον γεύση και γυαλάδα.


ΠΗΓΗ: Tzeni Tsanaktsidou

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget