ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Τα υπέροχα παραδοσιακά πιτάκια που δεν λείπουν ποτέ από το Πασχαλινό Κρητικό τραπέζι!
Υλικά
Ζυμάρι
- 2 κούπες χλιαρό νερό
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι ρακή
- 1/2 περίπου κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 κ.γ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Γέμιση
- 1 κιλό μυζήθρα φρέσκια
- 1/4 φέτα
- λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
- πιπέρι
Επιπλέον
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι, για το άλειμμα
- λίγο σουσάμι, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
- Την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
- Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τη μυζήθρα και τη φέτα με πιρούνι και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το πιπέρι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα στη μηχανή και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια ή την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα και κόβουμε με το μαχαίρι.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε τετραγώνου μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού μείγμα μυζήθρας, βρέχουμε γύρω - γύρω το ζυμάρι και κλείνουμε σαν φάκελο.
- Αραιώνουμε 1 κρόκο αυγού με λίγο νερό, αλείφουμε τα καλιτσούνια και πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου, ανάλογα το φούρνο.
Δημιουργός συνταγής: Marina Hatzidaki