Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι, σκορδαλιά και πεντανόστιμες πατάτες baby στο τηγάνι

Μπακαλιάρος τηγανητός

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ, ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ


Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι


Υλικά
  • 1 παστός μπακαλιάρος 1.700 γρ.

Για το κουρκούτι
  • 3 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 500 ml μπύρα
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Προετοιμασία μπακαλιάρου
  1. Από την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι τινάζουμε τον μπακαλιάρο να φύγουν τα πολλά αλάτια, τον κόβουμε στη μέση και κατόπιν σε μερίδες. 
  2. Βγάζουμε την πέτσα του και ξεπλένουμε τα κομμάτια.
  3. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι με σχετικά μεγάλες τρύπες και σε λεκάνη με νερό που να εφάπτεται στα τοιχώματα της και να μένει κενό από κάτω για να πέφτει το αλάτι. Το νερό εννοείται να καλύπτει τον μπακαλιάρο!
  4. Κάθε 2,5 ώρες αλλάζουμε το νερό και ξεπλένουμε και τον μπακαλιάρο. Το βράδυ φυσικά τον αφήνουμε στο τελευταίο νερό. 
  5. Το πρωί αλλάζουμε δύο φορές το νερό του και είναι έτοιμος ξαλμυρισμένος.
  6. Τον βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει πολύ καλά.

Για το κουρκούτι
  1. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά με σύρμα και διορθώνουμε για να πετύχουμε ένα χυλό όχι πολύ ρευστό. 
  2. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να σταθεί το κουρκούτι πάνω στον μπακαλιάρο

Τηγάνισμα
  1. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (από το 1-9 στο 7) και μόλις χρυσίσει από την μια πλευρά γυρνάμε το ψάρι από την άλλη για να πάρει κι από εκεί χρυσαφί χρώμα. 
  2. Κάθε φορά που βγάζουμε το μπακαλιάρο προσθέτουμε ελάχιστο λάδι, αφήνουμε 2' να ζεσταθεί και τηγανίζουμε την επόμενη δόση. 
  3. Βάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί να φύγει η περίσσια λαδιού.

Σκορδαλιά με ψωμί

Σκορδαλιά


Υλικά
  • 5 - 6 φέτες ψωμί μουσκεμένες και στυμμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο βγαλμένες οι καρδιές περασμενες από την πρέσα σκόρδου
  • Αλάτι
  • Λάδι
  • Ξύδι


Εκτέλεση
  1. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στο μούλτι να γίνουν αλοιφή.


Πεντανόστιμες πατάτες baby στο τηγάνι


Η νοστιμιά τους δε λέγεται.


Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 100 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 60 γρ ελαιόλαδο
  • 30 γρ μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Φρέσκια ρίγανη


Εκτέλεση
  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατατούλες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους για 15'-20'. 
  • Τις κόβουμε στη μέση και περνάμε την κομμένη τους πλευρά από το αλεύρι. Τινάζουμε ελαφρά να φύγει η περίσσια αλευριού. 
  • Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το λάδι, ρίχνουμε τις πατατούλες, το πιπέρι και ανακατεύουμε για 2'-4'.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο που το έχουμε περάσει από την πρέσα σκόρδου και ανακατεύουμε για 1'-2'. 
  • Προσθέτουμε το μέλι και σε 1' το χυμό λεμονιού. 
  • Μετά από 1'-2' αλατίζουμε, ρίχνουμε και τη ρίγανη και σερβίρουμε προσθέτοντας φρέσκα φύλλα ρίγανης. 
  • (Η συνταγή για τις πατάτες είναι του κυρίου Panagiotis Papadakis)

Πατατούλες baby στο τηγάνι

Δημιουργός συνταγής: Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget