Τούρτα καραμέλα

Τούρτα καραμέλας

ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ


Υλικά 

Για την Καραμέλα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια, ή 2 κάψουλες
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Για το Παντεσπάνι
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 130 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 2 βανίλιες
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γ. κοφτά baking powder
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 40 γρ. κακάο 

Για το Σιρόπι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • λίγο λεμόνι 

Για την Κρέμα 
  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής με γεύση βανίλια
  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής με γεύση καραμέλα
  • 1/2 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (υπάρχει έτοιμο στο σούπερ μάρκετ)
  • 300 γρ. φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. φυτική σαντιγί
  • 2 βανίλιες


Εκτέλεση

Για την Καραμέλα
  1. Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα και τη λιώνουμε σταδιακά.
  2. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια καθαρίζοντας τα τοιχώματα. 
  3. Ρίχνουμε λίγο - λίγο την κρέμα γάλακτος την οποία έχουμε ήδη ζεστάνει (προσοχή γιατί φουσκώνει αρκετά). 
  4. Τέλος ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια. 
  5. Τη φυλάμε σε βάζα για αρκετό καιρό στο ψυγείο. 

Για το Σιρόπι
  1. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, για 2 λεπτά από τότε που θα αρχίσει ο βρασμός.
  2. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει 

Για το αφράτο Παντεσπάνι
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε φόρμα Νο28.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder το αλάτι, και το κακάο.
  4. Ρίχνουμε τις βανίλιες, τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά.
  5. Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μαλακή σπάτουλα, για να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών.
  6. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στον αερόθερμο μέχρι να σταθεροποιηθεί το παντεσπάνι, να ροδίσει ελαφρά και να φουσκώσει.
  7. Αφήνουμε το αφράτο παντεσπάνι να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε με προσοχή αναποδογυρίζοντάς το σε σχάρα, για να κρυώσει τελείως.

Για την Κρέμα
  1. Τα βάζουμε όλα μέσα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για να γίνει η κρέμα.
  2. Έπειτα προσθέτουμε το ζαχαρουχο γάλα, το ενσωματώνουμε και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο.

Στήσιμο
  1. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι. 
  2. Κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 δίσκους.
  3. Βάζουμε πρώτα τον ένα δίσκο, σιρόπι, κρέμα, από πάνω τον άλλο δίσκο παντεσπάνι, σιρόπι και πάλι κρέμα.
  4. Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
  5. Στρώνουμε από πάνω την καραμέλα και γαρνίρουμε με κομματάκια λευκής σοκολάτας ή ό,τι άλλο θέλουμε .
  6. Την υπόλοιπη καραμέλα που θα μείνει τη φυλάμε σε βάζο στο ψυγείο για τα επόμενα γλυκά μας.

ΠΗΓΗ: Ξένια Δάρρα, ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ



Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget