ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Υλικά
Για την Καραμέλα
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 750 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια, ή 2 κάψουλες
- 1 τσιμπιά αλάτι
Για το Παντεσπάνι
- 5 μεγάλα αυγά
- 130 γρ. ζάχαρη ψιλή
- 2 βανίλιες
- 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. κοφτά baking powder
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 40 γρ. κακάο
Για το Σιρόπι
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- λίγο λεμόνι
Για την Κρέμα
- 1 φακελάκι κρέμα στιγμής με γεύση βανίλια
- 1 φακελάκι κρέμα στιγμής με γεύση καραμέλα
- 1/2 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (υπάρχει έτοιμο στο σούπερ μάρκετ)
- 300 γρ. φρέσκο γάλα
- 200 γρ. φυτική σαντιγί
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Για την Καραμέλα
Για το Σιρόπι
Για το αφράτο Παντεσπάνι
Για την Κρέμα
Στήσιμο
- Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα και τη λιώνουμε σταδιακά.
- Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια καθαρίζοντας τα τοιχώματα.
- Ρίχνουμε λίγο - λίγο την κρέμα γάλακτος την οποία έχουμε ήδη ζεστάνει (προσοχή γιατί φουσκώνει αρκετά).
- Τέλος ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια.
- Τη φυλάμε σε βάζα για αρκετό καιρό στο ψυγείο.
Για το Σιρόπι
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, για 2 λεπτά από τότε που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
Για το αφράτο Παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε φόρμα Νο28.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder το αλάτι, και το κακάο.
- Ρίχνουμε τις βανίλιες, τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά.
- Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μαλακή σπάτουλα, για να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στον αερόθερμο μέχρι να σταθεροποιηθεί το παντεσπάνι, να ροδίσει ελαφρά και να φουσκώσει.
- Αφήνουμε το αφράτο παντεσπάνι να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε με προσοχή αναποδογυρίζοντάς το σε σχάρα, για να κρυώσει τελείως.
Για την Κρέμα
- Τα βάζουμε όλα μέσα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για να γίνει η κρέμα.
- Έπειτα προσθέτουμε το ζαχαρουχο γάλα, το ενσωματώνουμε και αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο.
Στήσιμο
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι.
- Κόβουμε το παντεσπάνι σε 2 δίσκους.
- Βάζουμε πρώτα τον ένα δίσκο, σιρόπι, κρέμα, από πάνω τον άλλο δίσκο παντεσπάνι, σιρόπι και πάλι κρέμα.
- Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
- Στρώνουμε από πάνω την καραμέλα και γαρνίρουμε με κομματάκια λευκής σοκολάτας ή ό,τι άλλο θέλουμε .
- Την υπόλοιπη καραμέλα που θα μείνει τη φυλάμε σε βάζο στο ψυγείο για τα επόμενα γλυκά μας.