ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 650 - 680 ml νερό χλιαρό
Εκτέλεση:
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
- Τοποθετούμε το γάντζο και ρίχνουμε λίγο - λίγο το νερό μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μεγάλο μπολ, την καλύπτουμε καλά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς.
- Βάζουμε μέσα τη γάστρα μας να κάψει καλά.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε 2 με 3 λεπτά ίσα να φύγει αν έχει μείνει κάποια υγρασία.
- Σχηματίζουμε ένα ή δύο καρβελακια, τα τοποθετούμε στη καυτή γάστρα, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 220 βαθμούς.
- Δεν ανοίγουμε καθολου τον φούρνο ενδιαμεσα.
- Στα 45 λεπτά, βγάζουμε το καπάκι, θα έχει πάρει ήδη χρώμα το ψωμάκι, και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά χωρίς καπάκι στους 220 βαθμούς για να κάνει ωραία κρούστα.
- Αν θέλετε το ζυμώνετε στο χέρι.
Δημιουργός συνταγής: Elena Psillia