Σαραγλί Παραδοσιακό

Σαραγλί

ΣΑΡΑΓΛΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ


Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
  • 150 γρ. καρυδόψιχα
  • 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι φλούδα
  • 1 ξύλο κανέλα


Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C, στις αντιστάσεις.
  2. Για το πολίτικο σαραγλί χρησιμοποιώ βελόνα πλεξίματος.
  3. Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο.
  4. Τοποθετούμε τη βέργα περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων.
  5. Διπλώνουμε τα φύλλα ακριβώς πάνω από την βελόνα.
  6. Πασπαλίζουμε κατά μήκος του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι ή καρύδι. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει ξηρούς καρπούς. 
  7. Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα χαλαρό ρολό.
  8.  Πιέζουμε με τα δάχτυλα τις δύο άκρες του ρολού και σουρώνουμε απαλά τα φύλλα προς το κέντρο μέχρι να σουρώσει το ρολό.
  9. Τραβάμε προσεκτικά τη βέργα και τοποθετούμε το ρολό στο ταψί.
  10. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
  11. Περιχύνουμε τα ρολάκια με λιωμένο βούτυρο.
  12. Φροντίζουμε να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του σαραγλί.
  13. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  14. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την φλούδα από πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας.
  15. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει καλά.
  16. Βγάζουμε το σαραγλί από τον φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Προσοχή, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι σε δόσεις.

Σημειώσεις

  • Τα σαραγλί εγώ τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία για δυο με δυόμιση ώρες. Έτσι τα φύλλα γίνονται πολύ τραγανά.
  • Μεγάλη προσοχή στο βουτύρωμα: δεν βουτυρώνουμε τα φύλλα αλλά τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, σιγά σιγά. Έτσι απορροφάται ομοιόμορφα το βούτυρο, και το σαραγλί θα βγει πολύ αφράτο.


Credits: Tzina Pepe‎


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget