ΣΑΡΑΓΛΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
- 150 γρ. καρυδόψιχα
- 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 300 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 πορτοκάλι φλούδα
- 1 ξύλο κανέλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C, στις αντιστάσεις.
- Για το πολίτικο σαραγλί χρησιμοποιώ βελόνα πλεξίματος.
- Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο.
- Τοποθετούμε τη βέργα περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων.
- Διπλώνουμε τα φύλλα ακριβώς πάνω από την βελόνα.
- Πασπαλίζουμε κατά μήκος του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι ή καρύδι. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει ξηρούς καρπούς.
- Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα χαλαρό ρολό.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα τις δύο άκρες του ρολού και σουρώνουμε απαλά τα φύλλα προς το κέντρο μέχρι να σουρώσει το ρολό.
- Τραβάμε προσεκτικά τη βέργα και τοποθετούμε το ρολό στο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Περιχύνουμε τα ρολάκια με λιωμένο βούτυρο.
- Φροντίζουμε να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του σαραγλί.
- Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την φλούδα από πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας.
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει καλά.
- Βγάζουμε το σαραγλί από τον φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Προσοχή, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι σε δόσεις.
Σημειώσεις
- Τα σαραγλί εγώ τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία για δυο με δυόμιση ώρες. Έτσι τα φύλλα γίνονται πολύ τραγανά.
- Μεγάλη προσοχή στο βουτύρωμα: δεν βουτυρώνουμε τα φύλλα αλλά τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, σιγά σιγά. Έτσι απορροφάται ομοιόμορφα το βούτυρο, και το σαραγλί θα βγει πολύ αφράτο.
Credits: Tzina Pepe
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!