
ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ
Έφτιαξα ένα κέικ μήλου σε τηγάνι διαμέτρου 24 εκ.
Υλικά
για την καραμελωμένη βάση:
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 4 μήλα, κομμένα σε όχι πολύ λεπτές φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (για τα μήλα)
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Προαιρετικά: Καρύδια
Για το παντεσπάνι:
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- 1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
- Ξύσμα από 1 λεμόνι, τριμμένο
Εκτέλεση
Για την καραμελωμένη βάση
- Καραμελώνουμε 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε ένα τηγάνι.
- Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Απλώνουμε το καραμελωμένο μείγμα σε μια φόρμα κέικ.
- Τακτοποιούμε τα μήλα κομμένα σε φέτες πάνω από το καραμελωμένο μείγμα.
- Ραντίζουμε τα μήλα με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το χυμό από μισό λεμόνι και 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
- Προαιρετικά, προσθέτουμε καρύδια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα υγρά υλικά (γάλα, λάδι, υγρή βανίλια) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το μήλο και το ξύσμα λεμονιού.
- Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα στη φόρμα.
- Ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.
- Αμέσως μετά το ψήσιμο, αναποδογυρίζουμε το κέικ σε μια πιατέλα για να βγει η καραμελωμένη βάση από πάνω.




Δημιουργός συνταγής: Snejana Izevkova