ΣΑΛΙΑΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά και νηστίσιμα γλυκά της Κοζάνης!
Δε σταματάς να τρως!
Υλικά (για 50 κομμάτια)
(μετράμε με την ίδια κούπα των 200ml):
Για τη γέμιση:
Για το σιρόπι:
Για την επικάλυψη:
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou
- 8 κούπες αλεύρι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ηλιέλαιο
- 1 κούπα χυμό φρέσκων πορτοκαλιών
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για τη γέμιση:
- 2 κούπες ψιλοκομμένο καρύδι
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- μισό λεμόνι με τη σάρκα του
Για την επικάλυψη:
- 400 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και το ρίχνουμε στο αλεύρι εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας πολύ λίγο με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο καρύδι με το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Παίρνουμε λίγη-λίγη ζύμη, την ανοίγουμε με τα χέρια και βάζουμε μέσα μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση.
- Κλείνουμε τη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου και την τοποθετούμε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις.
- Ψήνουμε τα σαλιάρια στη μεσαία σχάρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Βράζουμε το σιρόπι (νερό, ζάχαρη, λεμόνι) για λίγα λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Βουτάμε στο ζεσρό σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα τα ΧΛΙΑΡΑ Σαλιάρια.
- Όταν τα σαλιάρια έχουν κρυώσει, τα περνάμε με άχνη ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!