Σαλιάρια Κοζάνης



ΣΑΛΙΑΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ


Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά και νηστίσιμα γλυκά της Κοζάνης! 
Δε σταματάς να τρως!


Υλικά (για 50 κομμάτια)

(μετράμε με την ίδια κούπα των 200ml):
  • 8 κούπες αλεύρι 
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 κούπα χυμό φρέσκων πορτοκαλιών 
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη 
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 

Για τη γέμιση:
  • 2 κούπες ψιλοκομμένο καρύδι 
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο 
  • 1 κ.γ. κανέλα 
  • 2 κ.σ. ζάχαρη 

Για το σιρόπι:
  • 2 κούπες νερό 
  • 2 κούπες ζάχαρη 
  • μισό λεμόνι με τη σάρκα του 

Για την επικάλυψη:
  • 400 γρ. άχνη ζάχαρη 


Εκτέλεση:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. 
  2. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη. 
  3. Ανακατεύουμε καλά. 
  4. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του αλευριού. 
  5. Ζεσταίνουμε το λάδι και το ρίχνουμε στο αλεύρι εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας πολύ λίγο με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. 
  6. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο καρύδι με το γαρίφαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη. 
  7. Παίρνουμε λίγη-λίγη ζύμη, την ανοίγουμε με τα χέρια και βάζουμε μέσα μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση. 
  8. Κλείνουμε τη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου και την τοποθετούμε σε ταψί χωρίς να το λαδώσουμε.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις. 
  10. Ψήνουμε τα σαλιάρια στη μεσαία σχάρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 
  11. Βράζουμε το σιρόπι (νερό, ζάχαρη, λεμόνι) για λίγα λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  12. Βουτάμε στο ζεσρό σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα τα ΧΛΙΑΡΑ Σαλιάρια.
  13. Όταν τα σαλιάρια έχουν κρυώσει, τα περνάμε με άχνη ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν πλήρως.

Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget