ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΚΟΛΑΣΗ!
Αυτή η σοκολατόπιτα είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση! Ακολουθώντας αυτή τη συνταγή, θα έχετε ένα ζουμερό και πλούσιο γλυκό που θα ενθουσιάσει τους πάντες.
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 400 ml νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
- 30 γρ. κακάο
- 1 κ.σ. κονιάκ
Για το παντεσπάνι:
- 3 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 90 γρ. ηλιέλαιο
- 90 γρ. νερό
- 40 γρ. κακάο
- 135 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο:
- 300 γρ. γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 150 γρ. πραλίνα
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
Για το παντεσπάνι:
Για το γλάσο:
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον στιγμιαίο καφέ, το κακάο και το κονιάκ.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο και το νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x25 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστό, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει βράση.
- Μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα και την πραλίνα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κρύο παντεσπάνι.
- Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Theodosia Halvatzh, συνταγή: Anna Kassandra