Χειροποίητο ζυμωτό Ψωμί

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ

Χειροποίητη νοστιμιά που όπως και αν το φτιάξεις, σίγουρα θα είναι πετυχημένο και πεντανόστιμο και δε θα το μετανιώσεις το συγκεκριμένο ζυμωτό ψωμάκι.

ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε λεκάνη 1 κιλό αλεύρι περίπου (κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα και λίγο για όλες τις χρήσεις γιατί γίνεται πιο αφράτο έτσι).
Προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και 1 φακελάκι ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε.
Έπειτα προσθέτουμε 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι ξύδι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το ανάλογο χλιαρό νερό, ζυμώνοντας ώστε να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αλείφουμε με λίγο λάδι το λεκανάκι που έχουμε τη ζύμη και σκεπαζουμε με καπάκι.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε αφού χωρίσουμε τη ζύμη σχηματίζοντας φρατζολάκια.
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόχαρτο, σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά τη ζύμη να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά.
* Όταν πάρει χρώμα το ψωμί, το περνάμε με βρεγμένο πανάκι με νερό και το σκεπάζουμε ώσπου να ψηθεί. Όταν το βγάλουμε απ το ταψί, το περνάμε με το ίδιο βρεγμένο πανάκι με ελαιόλαδο.


Δημιουργός συνταγής: Σοφία Παπα

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget