
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ (CAESAR SALAD)
Υλικά:
Για το κοτόπουλο:- 700 γρ. στήθος κοτόπουλο φιλέτο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, χονδρό
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- Ρίγανη
- Δεντρολίβανο
Για τα κρουτόν:
- 3 - 4 φέτες ψωμί του τοστ
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- Δεντρολίβανο
Για το dressing:
- 15 γρ. αντζούγιες
- 1 σκ. σκόρδο
- 100 ml ελαιόλαδο, από το ψυγείο
- 1 κρόκο από μεσαίο αυγό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Αλάτι, χονδρό
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 100 ml ηλιέλαιο, από το ψυγείο
Για το σερβίρισμα:
- Μαρούλι ή iceberg
- Τριμμένη παρμεζάνα
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κοτόπουλο σαν πεταλούδα έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο μέγεθος
- Ρίχνουμε πάνω το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και αλείφουμε το κοτόπουλο να πάει παντού
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μόλις κάψει ρίχνουμε το κοτόπουλο πάνω και ψήνουμε από κάθε πλευρά για 5-7 λεπτά
- Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη
Για τα κρουτόν:
- Κόβουμε το ψωμί του τοστ σε κυβάκια και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι που ψήσαμε το κοτόπουλο μαζί με το βούτυρο και την πάπρικα
- Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο από το ψωμί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο χωρίς να το κόψουμε, το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε να ψήνουμε ανακατεύοντας τακτικά
- Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα και γίνει το ψωμί μας τραγανό, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη
Για το dressing:
- Σε ένα multi βάζουμε μέσα τις αντζούγιες, το σκόρδο, 60 ml από το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά σαν κορδόνι το μείγμα από το multi μέσα στο μπολ με τον κρόκο ανακατεύοντας παράλληλα
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε ένα ελαφρώς σφιχτό dressing
Για το σερβίρισμα:
- Σε ένα πιάτο ή ένα μπολ βάζουμε λίγο από το dressing μας κάτω, από πάνω το μαρούλι μας χοντροκομμένο, το κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες, λίγο ακόμα dressing, μερικά κρουτόν, παρμεζάνα και σερβίρουμε
Tips:
- Άμα προτιμάμε, μπορούμε να κόψουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια
- Άμα ανησυχούμε μήπως δεν έχει ψηθεί το κοτόπουλο, μπορούμε να το βάλουμε στον φούρνο στους 180℃ για 15 λεπτά
Δημιουργός συνταγής: Alex Foukas