ΓΚΙΟΥΖΛΕΜΕΔΕΣ
Όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά, η μάνα μου και τώρα εγώ!Υλικά:
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 200 ml νερό
- περίπου 350 γραμμάρια αλεύρι
- τυρί τριμμένο για τη γέμιση
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το αλάτι με το νερό και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες και ανοίγουμε φύλλα όσο πιο λεπτά γίνεται, ώστε να γίνουν τραγανοί οι γκιουζλεμέδες.
- Αλείφουμε ελαφρά τα φύλλα με λάδι και βάζουμε στη μέση τριμμένο τυρί. Κλείνουμε τις 4 άκρες σαν φάκελο.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά (επίπεδο 6 στα 9) και προσθέτουμε λίγο λάδι.
- Τοποθετούμε τους γκιουζλεμέδες στο τηγάνι και ψήνουμε προσθέτοντας σταδιακά λίγο λάδι σε κάθε στροφή, ανάλογα με το πόσο λιπαρά τους θέλουμε.
- Γυρίζουμε τους γκιουζλεμέδες 3 - 4 φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Δημιουργός συνταγής: Dhmhtra Merdzhanova