ΡΕΒΑΝΙ
Αφράτο και φουσκωτό Ρεβανί που θα το αγαπήσουν όλοι!
Υλικά
(το ποτήρι είναι χωρητικότητας 250ml)
- 5 αυγά
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
- 1 ποτήρι γιαούρτι
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ποτήρι ινδοκάρυδο
- 3 βανίλιες
- 2 κουταλάκια του γλυκού (κοφτά) σόδα μαγειρική
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
Για το σιρόπι
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- 1 φέτα λεμόνι
- Λίγο λικέρ, κατά προτίμηση
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν ανοιχτόχρωμη υφή.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το γιαούρτι, τις βανίλιες, το ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι, και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού και το ινδοκάρυδο, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά το ρεβανί και να ψηθεί στο κέντρο.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη φέτα λεμονιού και λίγο λικέρ για 10 λεπτά.
- Μόλις σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Αφήνουμε το ρεβανί να κρυώσει λίγο και το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
- Σιροπιάζουμε το χλιαρό γλυκό αργά, ρίχνοντας το σιρόπι με μια κουτάλα, προσέχοντας να απορροφηθεί ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε το ρεβανί να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Olga Karagianni