Μουστοκούλουρα

Κουλουράκια με πετιμέζι

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ


Μαλακά, αφράτα και πεντανόστιμα.


Υλικά

  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη (300 γρ)
  • 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο (300 γρ)
  • 2 ποτήρια νερού πετιμέζι (600 γρ)
  • 1 1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (450 γρ)
  • 4 κουταλιές μέλι
  • 3 κουταλάκια γλυκού ανθρακική αμμωνία
  • 1 κουταλιά σούπας σόδα
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 βανίλιες
  • 2 κιλά περίπου αλεύρι
  • Σουσάμι (για πασπάλισμα)


Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το μέλι.
  2. Σε ένα ποτήρι, ρίχνουμε την ανθρακική αμμωνία και τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη (κάνουμε αυτή τη διαδικασία πάνω από τη λεκάνη γιατί το μείγμα θα φουσκώσει).
  3. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, δουλεύοντας το μείγμα με το μίξερ, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει στα χέρια.
  4. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψιά.
  5. Με τη βοήθεια δύο κουταλιών, παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και τις τοποθετούμε στα ταψιά σαν μπαλάκια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακά και αφράτα.

Σημείωση

  • Αν τα θέλουμε λιγότερο γλυκά, μπορούμε να βάλουμε μισό ποτήρι ζάχαρη αντί για ένα.
  • Αν προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι για να πλάθονται με τα χέρια, η γεύση του πετιμεζιού θα αποδυναμωθεί. Με λιγότερο αλεύρι, η γεύση του πετιμεζιού είναι πιο έντονη, που είναι αυτό που επιθυμούμε.
  • Το ποτήρι που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση έχει χωρητικότητα 300 γρ. Αν χρησιμοποιήσετε μικρότερο ποτήρι, θα χρειαστείτε λιγότερο αλεύρι.

Καλή επιτυχία σε όποιον τα φτιάξει!

Κουλουράκια με πετιμέζιΚουλουράκια με πετιμέζι

ΠΗΓΗ: Litsa Kokkoni 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget