ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
Υλικά (για 36 μπισκότα)
Για τα μπισκότα- 10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλ. φυστικοβούτυρο απαλό
- 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη (57g)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 + 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (196g)
- 1/4 φλ. κορν φλάουρ (4 κουταλιές της σούπας)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. γάλα
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 3/4 φλ. ζάχαρη άχνη (86g) (και λίγη παραπάνω αν χρειαστεί)
Εκτέλεση
Για τα μπισκότα
Για το γλάσο:
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο και το φυστικοβούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτουμε 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
- Ξύνουμε τα τοιχώματα του μπολ και ξαναχτυπάμε.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε απαλά σε χαμηλή ταχύτητα, ξύνοντας τα τοιχώματα με μια σπάτουλα αν χρειάζεται.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σε τρεις δόσεις στο μείγμα βουτύρου ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αν η ζύμη μας φαίνεται σκληρή προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. (αυτό εξαρτάται από με τη μάρκα του βουτύρου και του φυστικοβουτύρου).
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Κάνουμε μπαλάκια περίπου στο μέγεθος καρυδιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.
- Πιέζουμε απαλά κάθε μπαλάκι με ένα ποτήρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς για 11 - 13 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες.
- Τραβάμε τη λαδόκολλα με τα μπισκότα σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο των μπισκότων τοποθετώντας νέο κομμάτι λαδόκολλας σε κρύο ταψί.
- Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα γλασάρουμε.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, το γάλα και το φυστικοβούτυρο ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει λείο.
- Σβήνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Το γλάσο μπορεί να φαίνεται κάπως λεπτό αλλά θα πήξει και θα σκληρύνει.
- Αμέσως γλασάρουμε κάθε μπισκότο με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα σοκολάτας. Πασπαλίζουμε κατ' ευθείαν κάθε μπισκότο με ψιλοκομμένα αλατισμένα φιστίκια πριν η σοκολάτα προλάβει να σφίξει.
- Τοποθετούμε σε σχάρα και αφήνουμε το γλάσο να σκληρύνει πριν αποθηκεύσουμε τα μπισκότα.
** Ενώ γλασάρουμε τα μπισκότα κρατάμε το μπολ πάνω από το κατσαρολάκι με το ζεστό νερό του μπεν μαρί.