ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ
Υλικά
- 2 αυγά
- 50 γρμ. βούτυρο λειωμένο
- 100 γρμ. ηλιέλαιο
- 100 γρμ. γάλα χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 3-3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150-200 γρμ. φέτα τριμμένη
Θα χρειαστούμε ακόμη
- 3 κ.σ. μελάσα ή πετιμέζι
- 5 κ.σ. νερό
- μπόλικο σουσάμι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά, ανακατεύουμε και την αφήνουμε για 10' περίπου να ενεργοποιηθεί.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, το βούτυρο, το ηλιέλαιο, την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά. Μπορεί να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε και το αλάτι.
- Θέλουμε μια ζύμη μαλακή χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας.
- Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε την πατάμε να ξεφουσκώσει και την πλάθουμε σε μακρύ ρολό.
- Την κόβουμε σε κομμάτια ( 15-16 ) και βάρους περίπου 50 γρμ το κάθε ένα.
- Το κάθε κομμάτι το πατάμε να φτιάξουμε ένα στρογγυλό πιτάκι.
- Βάζουμε στο κέντρο λίγο τυράκι και κλείνουμε τις άκρες πατώντας καλά για να κολλήσουν. Τα πατάμε πάλι ελαφρά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μελάσα ή το πετιμέζι, το νερό και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το σουσάμι.
- Παίρνουμε ένα-ένα φραντζολάκι, το βουτάμε στην μελάσα και κατόπιν στο σουσάμι.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε δύο φορές και τα αφήνουμε πάλι για 1/2 ώρα περίπου να ανέβουν.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200' για 20-30'.