
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Υλικά
- 450 γραμμάρια φύλλο κρούστας
- 230 gr βούτυρο
Για την κρέμα
- 160 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 220 γραμμάρια ζάχαρη
- 500ml γάλα
- 4 αυγά που έχουμε ξεχωρίσει τα ασπράδια από τους κρόκους
- 30 gr βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- 500ml κρέμα γάλακτος
Σιρόπι
- 325 ml νερό
- 575 γραμμάρια ζάχαρη
- Μία κουταλιά της σούπας μέλι
- Φλούδα ενός λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 8 με 10 σταγόνες χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό τη φλούδα λεμονιού την κανέλα και τις σταγόνες του λεμονιού και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς.
- Βγάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι στο πλάι να παγώσει εντελώς.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα την κρέμα γάλακτος τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι και τη βανίλια καθώς χτυπάμε με σύρμα συνεχώς.
- Χαμηλώνουμε τι θερμοκρασία στη μεσαία και συνεχίζουμε και χτυπάμε ασταμάτητα μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες και βελούδινο.
- Στη συνέχεια βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε την κρέμα μας στο πλάι να κρυώσει να φτάσει περίπου τους 50 βαθμούς κελσίου η 120 fahrenheit και σε συχνά χρονικά διαστήματα την ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και 50 γραμμάρια ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία πυκνή και λαμπερή μαρέγκα.
- Σε ένα διαφορετικό μπολ χτυπάμε τους κρόκους με 50 gr ζάχαρη μέχρι το μίγμα μας να είναι αφρώδες.
- Με μία σπάτουλα προσθέτουμε το 1/4 της μαρέγκας στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με κυκλικές απαλές κινήσεις σιγά-σιγά προσθέτουμε όλο το μείγμα της μαρέγκας και αναμειγνύουμε με αναδίπλωσεις.
- Όταν η κρέμα μας έχει κρυώσει προσθέτουμε το μείγμα των αυγών μέσα σε αυτήν με απαλές κινήσεις.
- Λιώνουμε 230 gr βούτυρο σε σιγανή φωτιά και βουτυρώνουμε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού μας. (Χρησιμοποιούμε ταψί 25 × 32 cm).
- Βάζουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού και ένα - ένα τα βουτυρώνουμε.
- 4 φύλλα τα αφήνουμε να περισσεύουν από τα πλαϊνά του ταψιού για να μπορέσουμε να κλείσουμε το γαλακτομπούρεκο μας στο τέλος.
- Προσθέτουμε την κρέμα και με μία σπάτουλα την ισιώνουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα καθώς τα βουτυρώνουμε 1-1.
- Φέρνουμε και προς τα μέσα τα φύλλα που είχαμε να περισσεύουν από τα πλαϊνά για να θωρακίσουμε την κρέμα μας.
- Ό,τι βούτυρο μας έχει μείνει το απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού μας.
- Χαράζουμε τα φύλλα μέχρι την κρέμα και διαμορφώνουμε μερίδες.
- Ψήνουμε στους 160 βαθμούς κελσίου για 60 έως 75 λεπτά μέχρι το φύλλο να είναι τραγανό και χρυσοψημένο.
- Το σιροπιάζουμε με το παγωμένο σιρόπι. (Το γαλακτομπούρεκο ζεστό το σιρόπι παγωμένο.)


Δημιουργός συνταγής: Χρυσα Τσιλιμιγκακη, συνταγή Eli K. Gianopoulos
