Γαλακτομπούρεκο



ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ


Υλικά

  • 450 γραμμάρια φύλλο κρούστας
  • 230 gr βούτυρο

Για την κρέμα
  • 160 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 220 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500ml γάλα
  • 4 αυγά που έχουμε ξεχωρίσει τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 30 gr βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
  • 500ml κρέμα γάλακτος

Σιρόπι
  • 325 ml νερό
  • 575 γραμμάρια ζάχαρη
  • Μία κουταλιά της σούπας μέλι
  • Φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 8 με 10 σταγόνες χυμό λεμόνι


Εκτέλεση

  1. Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό τη φλούδα λεμονιού την κανέλα και τις σταγόνες του λεμονιού και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς. 
  2. Βγάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. 
  3. Αφήνουμε το σιρόπι στο πλάι να παγώσει εντελώς.
  4. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα την κρέμα γάλακτος τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι και τη βανίλια καθώς χτυπάμε με σύρμα συνεχώς. 
  5. Χαμηλώνουμε τι θερμοκρασία στη μεσαία και συνεχίζουμε και χτυπάμε ασταμάτητα μέχρι το μείγμα μας να γίνει κρεμώδες και βελούδινο. 
  6. Στη συνέχεια βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε.
  7. Αφήνουμε την κρέμα μας στο πλάι να κρυώσει να φτάσει περίπου τους 50 βαθμούς κελσίου η 120 fahrenheit και σε συχνά χρονικά διαστήματα την ανακατεύουμε.
  8. Βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και 50 γραμμάρια ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία πυκνή και λαμπερή μαρέγκα.
  9. Σε ένα διαφορετικό μπολ χτυπάμε τους κρόκους με 50 gr ζάχαρη μέχρι το μίγμα μας να είναι αφρώδες.
  10. Με μία σπάτουλα προσθέτουμε το 1/4 της μαρέγκας στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με κυκλικές απαλές κινήσεις σιγά-σιγά προσθέτουμε όλο το μείγμα της μαρέγκας και αναμειγνύουμε με αναδίπλωσεις.
  11. Όταν η κρέμα μας έχει κρυώσει προσθέτουμε το μείγμα των αυγών μέσα σε αυτήν με απαλές κινήσεις.
  12. Λιώνουμε 230 gr βούτυρο σε σιγανή φωτιά και βουτυρώνουμε τον πάτο και τις πλευρές του ταψιού μας. (Χρησιμοποιούμε ταψί 25 × 32 cm).
  13. Βάζουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού και ένα - ένα τα βουτυρώνουμε.
  14. 4 φύλλα τα αφήνουμε να περισσεύουν από τα πλαϊνά του ταψιού για να μπορέσουμε να κλείσουμε το γαλακτομπούρεκο μας στο τέλος.
  15. Προσθέτουμε την κρέμα και με μία σπάτουλα την ισιώνουμε.
  16. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα καθώς τα βουτυρώνουμε 1-1.
  17. Φέρνουμε και προς τα μέσα τα φύλλα που είχαμε να περισσεύουν από τα πλαϊνά για να θωρακίσουμε την κρέμα μας.
  18. Ό,τι βούτυρο μας έχει μείνει το απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού μας.
  19. Χαράζουμε τα φύλλα μέχρι την κρέμα και διαμορφώνουμε μερίδες.
  20. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς κελσίου για 60 έως 75 λεπτά μέχρι το φύλλο να είναι τραγανό και χρυσοψημένο.
  21. Το σιροπιάζουμε με το παγωμένο σιρόπι. (Το γαλακτομπούρεκο ζεστό το σιρόπι παγωμένο.)



ΠΗΓΗ: Τσιλιμιγκακη Χρυσα, συνταγή Eli K. Gianopoulos


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget