Γαλακτομπούρεκο

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ


Ένα κλασικό ελληνικό γλυκό με βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού, τραγανά φύλλα κρούστας και αρωματικό σιρόπι. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.


Υλικά

Για την Κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα 
  • 2 κούπες ζάχαρη 
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 
  • 4 κρόκοι αυγών 
  • 1 βανίλια 
  • 70 γρ. βούτυρο 

Για τα Φύλλα Κρούστας:
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας 
  • Βούτυρο λιωμένο για βουτύρωμα των φύλλων 

Για το Σιρόπι:
  • 500 γρ. νερό 
  • 300 γρ. ζάχαρη 
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • 1 φλούδα λεμονιού


Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη. 
  2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. 
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. 
  6. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα. 
  7. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα επίσης ένα-ένα. 
  8. Χαράσσουμε την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια. 
  9. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. 
  10. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού για 15 λεπτά. 
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. 
  12. Μόλις το γαλακτομπούρεκο βγει από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, φροντίζοντας να καλυφθεί ομοιόμορφα. 
  13. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι πριν το σερβίρουμε. 

Απολαύστε το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με το τραγανό φύλλο και την κρεμώδη γέμιση να κλέβουν την παράσταση.


Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget